Молдова предава на “Газпром” газопроводите си в Приднестровието

Молдова се съгласи да предаде на “Газпром” управлението на разположените в Приднестровието активи на съвместното предприятие “Молдовгаз”, съобщи в сряда президентът на “Молдовгаз” Генадий Абашкин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Във вторник Олег Рейдман, съветник по икономическите въпроси на молдовския президент, съобщи, че с “Газпром” е постигната договореност за запазване на единна газотранспортна система в републиката и за предаване под управлението на руския газов холдинг на компанията “Тирасполтрансгаз” - дъщерно предприятие на “Молдовгаз”, което работи в населеното с руснаци Приднестровие.

Руските информационни агенции съобщиха още, че заради намаляването на доставките на руски природен газ и големите студове температурата в сградите в Молдова са спаднали през последното денонощие  с 10-15%.

Договорът между Молдова и “Газпром” за доставка на природен газ все още не е подписан заради неразбирателство за цената на газа. Молдова, която досега е купувала на цена 80 долара за 1000 кубически метра газ, категорично не е съгласна  да плаща по установената от “Газпром” нова цена от 160 долара.

Според президента на Молдова Владимир Воронин не трябва ситуацията в страната да се сравнява с газовата криза в Украйна, като се има предвид, че от няколко години в Молдова действа съвместно предприятие, в което “Газпром” има мажоритарен пакет акции и са създадени специални преференции за съвместния бизнес в газовата сфера.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?