Моловете са безопасни, но имат пропуски в пожарната безопасност

Моловете и хипермаркетите са безопасни, но имат пропуски по отношение на пожарната безопасност и преустройства. Това е установила до момента проверката на 82 търговски обекта, разпоредена от премиера Пламен Орешарски, съобщи Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), която проверява обектите.

 

Поводът за проверката беше трагичният инцидент с рухването на търговски център в Рига, при който загинаха 54 души. Тя трябваше да приключи за седмица, но заради големия брой търговски обекти ще продължи до 13 декември, е посочено в съобщението.

 

Общо 41 работни групи, в което влизат експерти на ДНСК, представители на Регионалните здравни инспекции и Областните дирекции на "Пожарна безопасност и защита на населението" проверяват молове и хипермаркети.

 

До момента са обиколени 82 обекта, от които 11 мола и 42 големи търговски центрове като "Билла", "Кауфланд", "Лидл", "Карфур", СБА, "Технополис" и други.

 

При проверките в повечето случаи не са установени нарушения изискващи образуването на административни и административно наказателни производства от органите на ДНСК.

 

В някои от големите търговски вериги са установени преустройства и смяна на предназначението на част от обекта след въвеждането в експлоатация. За тези случаи, при условие, че не се представят документи, доказващи законността на извършеното преустройство, ще бъдат предприети съответните законосъобразни действия, се казва в съобщението.

 

В някои случаи е установено нарушение на противопожарните правила при експлоатация, за които ще бъдат направени предписания за отстраняването им от Областните дирекции на "Пожарна безопасност и защита на населението", е посочено още в съобщението.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?