Момчил Неков: Изборният кодекс даде надежда на хората, че не са безгласна буква

Лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев все още не се е обадил на най-младия евродепутат

Момчил Неков: Изборният кодекс даде надежда на хората, че не са безгласна буква

Изборният кодекс на Мая сработи и даде надежда на хората, че не са безгласна буква, каза най-младият български евродепутат Момчил Неков пред бТВ. Той измести лидера на БСП и на европейските социалисти в листата на левицата благодарение на преференциалния вот и беше наречен от медиите "Любимец 15", заради номера на бюлетината на БСП, който съвпадна с неговия номер в листата на левицата.

Неков каза, че лидерът на пртията Срегей Станишев не му се е обаждал след изборите и не го е поздравил за постигнатия от него успех.

"Хората искат да видят някой човек като тях в политиката", смята най-младият евродепутат. По думите му това да си неизвестен не кореспондира с това да си неизбираем, а освен това "има много хора, които са известни и неизбираеми".

БСП не е на ръководството си, тя е на всички членове, каза Момчил Неков, чието избиране разцепи партията на две - едни, които го подкрепиха и други, които смятаха, че трябва да се откаже, а някои като Иляна Йотова направо го обидиха, като заявиха, че Европейският парламент не е училище.

Според Неков той е избран не заради "техническа грешка", както решиха някои негови съпартийци, а защото е спечелил хората с профила си - "искреност, непринуденост, с това, че съм млад".

"Това е Изборният кодекс на Мая, той сработи. Самата преференция сработи. Той даде надежда на хората, че не са безгласна буква", отбеляза Неков, който призна, че се "изплъзнал" от неизбираемото иначе място.

Социалистът посочи, че на "Позитано" не са го притискали да се откаже, но са му предлагали да стане зам.-министър.

"Ние сме в една листа, другарят Станишев заяви още преди кампанията, че ще даде първото си място. Нашата обща цел е една", каза Неков.

По "нумерологичния" въпрос (листата е утвърдена на 15 март, Момчил Неков е 15-ти в нея и е издигнат от 15-тата организация на БСП в Дианабад), младият евродепутат коментира: "Не мога да кажа, че съм фаталист, но вярвам в съдбовните знаци. Може да има късмет, но няма случайност".

Заминаването му в Брюксел ще отложи завършването на неговата докторантура. Рецензент на докторантската му дисертация е доц. д-р Мария Пиргова, чиято дъщеря Достена Лаверн беше пета в листата на левицата. Заради преференцията за Неков обаче, тя остана извън Европейския парламент.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?