ЦИК се огъна с решението за отказа на Пеевски от ЕП, Станишев отива в Брюксел "за кратко"

Членове от квотата ГЕРБ смениха позицията си за една нощ

Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева обяви имената на 17-те български евродепутати. Сн. БГНЕС

Лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев съобщи изненадващо, че няма да се откаже от мястото си на евродепутат и ще замине за Брюксел, макар и за кратко. В петък, преди да изтече крайният срок, в който ЦИК обявява имената на 17-те български евродепутати, той обясни пред репортери в парламента, че има ангажимент към Партията на европейските социалисти (ПЕС) на 18 юни и ще напусне Европейския парламент (ЕП) на 1 юли, за да се върне у нас и да продължи да бъде депутат.

 

Така от 17-те избрани български евродепутати за Брюксел няма да замине само Делян Пеевски от ДПС, чието заявление за отказ от мандат е уважено от ЦИК след като членовете от квотата на ГЕРБ са променили позицията си за една нощ.

 

В четвъртък Централната избирателна комисия (ЦИК) дълго спори по въпроса кой е моментът, до който избраният за евродепутат може да се откаже от мандата си – дали до приключване на изборите или до обявяване на мандата. Въпросът не е уреден изрично в Изборния кодекс.

 

Странният завой на ГЕРБ

 

Преди ден, когато в ЦИК вече е постъпило заявлението на Пеевски и се очаква това на Станишев, членът на комисията от квотата на БСП Румяна Сидерова е предложила да се приеме принципно решение, че преди ЦИК да обяви имената на евродепутатите, те могат да поискат да се откажат от мандата си в ЕП и на тяхно място да влезе следващият в листата. Както е видно от сайта на ЦИК, това решение е отхвърлено.

 

Освен представителя на Реформаторския блок, против са се обявили и членовете на ЦИК от квотата на ГЕРБ. Техните мотиви са, че избраните евродепутати не могат да искат да се оттеглят в последния момент, след като ЦИК вече е обявила получените гласове и разпределението на мандатите. Това те могат да сторят, като подадат заявление за отказ от мандат пред Европейския парламент.

 

В петък обаче ЦИК трябва да излезе с окончателните имена и се заема с разглеждането на заявлението на Делян Пеевски, който "заявява, че не желае да бъде обявен за избран за член на Европейския парламент от Република България, като моли на негово място да бъде обявен за избран следващия в листата на партия "Движение за права и свободи". Заявлението е подадено преди изтичане на срока по чл. 387, ал. 1 от ИК."

 

Искането на Пеевски е одобрено, като интересният момент е, че то получава подкрепа и от част от членовете на ГЕРБ. Не е ясно поради каква причина те са променили мнението си, тъй като основанията, посочени от ЦИК са същите, които предишния ден са били отхвърлени от ГЕРБ.

 

"Против" обаче гласува Маргарита Златарева, зам.-председател на ЦИК от квотата на ГЕРБ, както и Цветозар Томов от гражданската квота на ГЕРБ, плюс Иво Ивков от РБ.

 

В публикуваното решение на сайта на ЦИК това не е отразено.

 

Според източници от комисията, дебатът е бил доста разгорещен, а Цветозар Томов дори е заявил, че ЦИК е поредна институция, която Пеевски успява да унижи.

 

Томов отказва да подпише и самото решение на ЦИК, с което се обявяват имената на 17-те български избраници в ЕП.

 

Станишев тържествено обяви, че няма да е евродепутат

 

Източници от БСП коментираха пред Mediapool, че възможността за съдебно оспорване на отказа на избран евродепутат да бъде обявен за такъв, може да е другият мотив, накарал Сергей Станишев да не иска да бъде заличаван от списъка. Първостепенната му цел обаче е да се възползва максимално от поста си шеф на ПЕС и да участва в преговорите за бъдещата коалиция в ЕП и за разпределянето на висшите позиции в новите евроструктури. Според негови съпартийци амбициите му са да бъде избран за еврокомисар, но за това трябва да са налице поне две условия – правителство, което да го предложи и мнозинство в ЕП, което да го подкрепи.

 

След като изненада с решението си да не подава заявление в ЦИК с отказа си за евродепутат, плъзнаха неофициални информации, че той може да остане в ЕП като председател на групата на ПЕС на мястото на Ханес Свобода, който пък да оглави Европейския парламент, разделяйки си мандата с представителя на ЕНП, ако европейската десница и левица постигнат такова съгласие. При такава развръзка Станишев очевидно ще си остане евродепутат и Петър Курумбашев няма да замине.

 

Станишев обаче увери, че ще се оттегли от ЕП.

 

"От момента, в който поех водачеството на листата, заявих пред цялото общество, че нямам намерение да ставам евродепутат. Потвърждавам тази своя позиция, след като отговорих на този въпрос над сто пъти. Всичко останало е само злонамерена спекулация", изтъкна той , цитиран от пресцентъра на БСП.

 

Той разясни пред репортери по каква процедура ще се откаже на 1 юли. Преди това има заседание на групата на европейските социалисти, имам 7 дни да напиша писмено заявление до ЕП, че се отказвам да бъда евродепутат, така че не правете драми напразно, посъветва той.

Станишев съобщи още, че на първото заседание на групата на социалистите и демократите ще предложи за председател на групата Мартин Шулц. Това е важно политически от гледна точка на позицията, на решенията на групата, които предстоят, подчерта лидерът на българските и европейските социалисти.


Още в началото на кампанията Станишев подчерта на няколко пъти, че няма да остава в Европарламента, въпреки че води листата на Коалиция за България. Опозицията тогава го обвини, че се опитва да се спаси в Брюксел.

 

След като БСП загуби катастрофално евроизборите и това е десета партийна загуба под ръководството на Станишев, той вероятно наистина иска да се спаси в Брюксел, но не като евродепутат.

 

Дали сметките му ще се окажат верни, предстои да се види, тъй като до момента се объркаха тотално – освен че партията му се провали на 25 май, самият той бе изместен от първото място в листата от сложения под №15 Момчил Неков заради получените преференции. Неков реши да не се отказва от невероятния шанс, който го изстреля в ЕП.

 

Другият "преференциален" евродепутат е Светослав Малинов от Реформаторския блок, който заради предпочитанията на избирателите от ДСБ измести водача на листата Меглена Кунева, лидер на ДБГ.

 

17-те български евродепутати

 

Според окончателните резултати от изборите, ГЕРБ пращат 6 евродепутати, БСП и ДПС – по четирима, ББЦ -двама и РБ – едни.

 

Имената на 17-те български евродепутати бяха обявени официално в петък от председателя на ЦИК Ивилина Алексиева:


Ангел Джамбазки - КП България без цензура”, ВМРО-БНД, ЗНС, Движение "Гергьовден”;
Андрей Ковачев - ГЕРБ;
Владимир Уручев - ГЕРБ;
Георги Пирински - Коалиция за България;
Ева Паунова - ГЕРБ;
Емил Радев - ГЕРБ;
Илияна Йотова - Коалиция за България;
Илхан Кючюк - ДПС;
Искра Михайлова - ДПС;
Мария Габриел - ГЕРБ;
Момчил Неков - Коалиция за България;
Неджми Али - ДПС;
Николай Бареков - КП "България без цензура”, ВМРО-БНД, ЗНС, Движение „Гергьовден”;
Светослав Малинов - Реформаторски блок;
Сергей Станишев - Коалиция за България;
Томислав Дончев – ГЕРБ

Споделяне

Още по темата

Още от България