Любимец 15: Ще отида евродепутат по волята на българския избирател

"Преференцията не беше насочена срещу Станишев"

Любимец 15: Ще отида евродепутат по волята на българския избирател

Ще отида евродепутат по волята на българския избирател. Това заяви Момчил Неков, 15-тият в евролистата на "Коалиция за България", който с преференция измести лидера на левицата Сергей Станишев от първото място.

Неков от дни е подложен от съпартийците си на натиск да се откаже от поста в Европейския парламент.

"Получих единна и красноречива подкрепа от Софийската организация – всички народни представители, общински съветници и 24-те председатели на районните съвети на БСП в София. Нееднозначно вече Централната избирателна комисия (ЦИК) окончателно потвърди, че такава е конституционната воля на българския избирател", заяви Неков пред "Фокус".

Според неофициална информация Неков е получил и предложение да заеме зам.-министерски пост в правителството, за да се откаже, но явно го е отклонил.

Неков коментира, че още преди да започне кампанията, Сергей Станишев публично заяви, че след приключване ѝ ще освободи мястото си в листата , и "в този смисъл преференциалният вот за когото и да е от нас не е насочен срещу него".

"За първи път имам възможност да благодаря на всички тези български граждани и да им кажа, че техният глас ще бъде чут в Европа, защото това е основната ми грижа. От 2010 г. аз работя в Комисия за защита на личните данни. В близките две години предстои голяма реформа на европейско равнище, касаеща пряко всички държави членки – изцяло нов законодателен пакет в сферата на личните данни, където съм експерт и мога да бъда много полезен", каза Неков

По думите му България трябва да развива природно и културно-историческите си дадености, характерни за нашия регион

"Ще работя за това европейските институции да са солидарни към устойчивото развитие на хилядолетната ни история. Нека да не забравяме, че тези процеси на събуждане на българската ни гордост ще се базират на пряка взаимообвръзка с подобряване на образователната система в страната. И най-вече аз съм посредник на волята на българския суверен и трябва да защитавам всеки български интерес, който е разумен, защото по това ще бъда оценяван и защото като социалист аз принадлежа на хората, а не на институциите", каза още той

"Що се касае до моята позиция да бъда евродепутат, считам,че аз съм я показал още със съгласието си да бъда номиниран и издиган от основните партийни организации в БСП", каза Неков.

"В такъв дух е и позицията на председателя на Младежкото обединение на БСП. А извън нашите структури, тъй като телефона ми беше изключен, получавах стотици съобщения във фейсбук на ден в моя подкрепа. Това са реалностите към днешна дата. Още сега искам да заявява, че аз в чужди битки нямам намерение да участвам или да изпадам в подобни полемики. Искам да ви се представя с няколко думи, за да осветля картината около мен. Магистър съм по политология и Международни икономически отношения. В момента съм докторант в Софийски университет. Автор съм на 2 книги на политологична тематика. Младостта ми също не я смятам за порок, а напротив за необремененост и за желание за трупане на още целенасочен опит”, каза още той.

Малко по-рано лидерът на БСП Сергей Станишев каза, че все още не е разговарял с Момчил Неков, но отбеляза, че "вотът на избирателите трябва да се уважава".

Депутатът Кирил Добрев от своя страна призова да се престане с темата "Момчил Неков".

"Той е вече депутат в Европарламента. Престанете, тази тема не е актуална! Измислете някаква друга тема. Той е взел своето решение", каза Добрев.

Така Достена Лаверн ще се размине с мястото си в Европейския парламент. Ако пък Сергей Станишев не спази обещанието си да се откаже от мястото си в парламента, с такова ще се размине и Петър Курумбашев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?