"БСП Пренареждане"

Неков получил и оферта за зам.-министър при отказ от Брюксел

В БСП се твърди, че е имало схема за контролиран вот"15-15", но не изчислили ефекта

Момчил Неков

Пост на заместник-министър и други примамливи оферти отправя БСП на младия Момчил Неков, за да го убеди да се откаже от мястото си на евродепутат, което получи заради над 34000 преференциални гласа, които го изстреляха от 15-то на 1-во място в партийната листа и той измести лидера Сергей Станишев. Това споделиха пред Mediapool източници от БСП, запознати с "преговорите". Освен пост в изпълнителната власт, на Неков е обещано и избираемо място в листата за парламентарните избори. Най-нашумелият в последните дни "син на партията" засега отказва публични коментари, а от БСП твърдят, че все още не е ясно дали Неков ще отстъпи в полза на петата в евролистата Достена Лаверн.

 

Самият Сергей Станишев също не е обявил официално дали ще замине за Брюксел като евродепутат или ще се откаже в очакване да бъде номиниран за еврокомисар или да получи друг пост в европейската столица.

 

Представители на партийното ръководство в момента отчаяно се опитват да намерят правдоподобни аргументи, за да излязат от огромния конфуз с изместването на лидера Станишев от аутсайдера Неков. Според няколко различни източника на Mediapool от БСП, обаче, наистина е имало схема за контролиран вот "15-15", но нейните автори не са преценили, че може да доведе до подобни последствия. Разчитахме повече наши избиратели да се явят пред урните и въобще на по-голяма активност, която щеше да "потопи" предпочитанията, дадени за 15-ия, разказаха депутати.

 

Според тях е имало различни комбинации, чрез които да се маркира контролираният вот, като в бюлетината да се зачеркне квадратчето с №15 за партията, съчетано с друг определен номер в кръгчето, където се отбелязва преференцията. Било преценено обаче, че ромите и други по-необразовани групи може да не запомнят комбинацията от различни числа и да се объркат кое число да задраскат в квадратчето и кое в кръгчето, поради което погрешка да гласуват за друга партия. Поради тази причина за по-лесно им е било казано да гласуват с "15-15".

 

"Откакто се разбра, че Неков измества Станишев, на "Позитано"20 обикалят на метли", разказаха още червени депутати.

 

Преди ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов доста уверено заяви, че става дума именно за схема за контролиран вот, обяснена още преди изборите от социалиста Георги Кадиев. "За да те хванат после и да ти дадат парите, ти казват: "Ти ще гласуваш за 15 - 15, ти за 15 – 6”. После, като преброят в избирателната секция в гласовете, ви дават другата половина от парите”, разясни Борисов във вторник пред Нова телевизия. Според него най-лесното за Станишев е да обясни, че електоратът е глупав, затова е зачерквал номер 15 и на двете места – и за партия, и за преференциален вот. "Това 15-15 са може би миньорите. Или самата му партия не го иска, или са купени гласовете, или електоратът им е толкова глупав – да си изберат, което искат”, заяви Борисов.

 

Веднага след това от БСП го опровергаха и представиха списък от ЦИК, доказващ, че Неков е получил преференции във всички избирателни райони, а не само в Бобов дол. Това обаче още не означава, че ако е имало схема "15-15", тя не е била "внедрена" в различни секции по всички райони.

 

Лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев каза в сряда пред бТВ, че много от неговите хора са гласували с "15-15". По думите му това не било "умишлено". "Правихме много концерти за симпатизантите ни и Тони Стораро, Софи Маринова и други, викаха: "15, 15...“ и   хората ни са се улисали  . Това е масово в нашите секции, не е правено умишлено“, коментира Кънчев.

 

Кутев обвини Мая Манолова и нейния Изборен кодекс

 

Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов коментира схемата "15-15" с думите: "Едно щастливо съвпадение на две числа - това на коалицията и на индивидуалния номер". По отношение на Неков той каза: "Аз ако съм на неговото място, смятам, че той не трябва да се възползва от тази преференция".

 

Антон Кутев от ръководството на БСП твърди, че хората са се объркали, но проблемът бил в Изборния кодекс.

 

"Аз приветствам всякаква форма на мажоритарност, но трябва да е в разумни граници, за да се избегнат грешки”, коментира той пред бТВ. По думите на Кутев, вина има и един от основните автори на новия Изборен кодекс – зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова, която близо година консултира текстовете с граждански организации.


"Бяхме против това преференцията да измества първия. Гласувахме друго – БСП се поддаде на натиска на ГЕРБ и го приехме и сега виждаме резултатът”, коментира Кутев.

 

Той припомни, че за национални избори преференцията е 7%, като тя не може да измести първия от листата, защото бюлетините без преференция автоматично означават подкрепа за първия.


Според него анализът трябва да бъде съсредоточен върху невалидните бюлетини. "Със сигурност има много, които са отбелязали само кръгче”, подчерта той и изтъкна, че наличието на две части в бюлетината – с квадратчетата за избор на партия и с кръгчетата за избор на кандидат, са объркали много от избирателите.

"Част от преференциите са съзнателни, друга част са пренасяне на цифрите 15. Не мога да приема въпроса за нивото на избирателите – необразованите също са български граждани. Пенсионери са и са необразовани и именно те имат нужда от защита от държавата”, коментира Кутев.

 

"Горчив опит"

 

БСП подцени в голяма степен преференциалния вот на евроизборите, според оценката на евродепутата Илияна Йотова пред БНР. Тя определи ситуацията с избора на предпочитан кандидат в листата като горчив опит за партията при следващо гласуване. Йотова каза още, че няма натиск върху излезлия изненадващо начело в списъка Момчил Неков да се откаже от спечеленото място: "Бих го посъветвала да помисли за себе си, добре да прецени. Аз нямам нищо против, нека той да бъде част от нашата делегация в следващия състав на Европейския парламент, но там се изисква много политически и житейски опит. Изисква се сериозна политика. Той трябва да реши сам. Никой няма да определя вместо него".

 

Станишев не може да си подреди листата, а иска да управлява държавата

 

Междувременно Бойко Борисов не спира да коментира драмите в червения лагер. "Наричат момчетата в БСП техническа грешка, искаш да си обидиш електората - 30, 40 да се направили, но 34 000 техническа грешка. Станишев не може да си подреди листата, неговата партия не го избира пръв, а иска да управлява държавата и да прави ремонт на кабинета. Те не знаят къде са, явно шокът е много силен. Искам да ги помоля да преодолеят егото си и да отидат на предсрочни избори. Вече се появиха нови партии с резултати - АБВ, ББЦ, РБ", заяви Борисов в сряда.

 

"Какъв еврокомисар ще излъчват, те не могат да излъчат кой да им е първи в листата", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България