Македонски вестник сложи Станишев сред кандидатите за еврокомисар по разширяването

Бившият български премиер Сергей Станишев, сегашният министър на външните работи на Словакия Мирослав Лайчак и бившият шеф на полската дипломация Радослав Сикорски са най-сериозните кандидати да заемат мястото на Щефан Фюле за нов комисар по разширяването на Европейския съюз. Това твърди скопският вестник "Вечер".

Заинтересовани да заемат това комисарско място имат по-малките страни-членки. Ръководенето на този ресор им дава възможност и да се почувстват значими, колкото и останалите страни членки, които по принцип имат решаващата дума при решаването на финансовите и кадровите политики, пише "Вечер" и припомня, че преди Фюле комисар по разширяването беше финландецът Оли Рен, а преди него – германецът Гюнтер Ферхойген.

Въпреки че напоследък в европейските кръгове се говори за възможно отпадане на функцията комисар по разширяването, това няма да се случи, тъй като европейските лидери разбират, че това би разширило евроскептицизма в страните-кандидатки за членство, продължава вестникът, като не уточнява какъв е източникът на твърденията му.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа