Татяна Дончева: Цветан Василев е във война с Пеевски, но е в губещата позиция

Татяна Дончева: Цветан Василев е във война с Пеевски, но е в губещата позиция

Банкерът Цветан Василев във войната с Пеевски е в губеща позиция към момента и по-скоро трябва да спасява себе си, каза лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева в анализ на силите, определящи българската политика след евроизборите.

"Там има разделяне. Не е страшно. Това са частни отношения. Цветан Василев е в позиция не да диктува условия, а да си брани остатъчните позиции. Делян Пеевски и ДПС са в по-силната позиция и те ще диктуват. Те ще си приберат част от общите сделки без промени в кабинета или ще направят на по-ниски позиции", коментира бившият депутат от БСП в понеделник пред Нова телевизия.

Тя е сред малкото публични фигури, които поставят открито въпроса за отношенията между Пеевски и Василев, тъй като се смята, че от тях произтича задкулисното пренареждане на политически сили и позиции. Както е известно, Делян Пеевски е част от партията на Ахмед Доган ДПС, а партията на Николай Бареков "България без цензура" се счита за личен политически проект на Цветан Василев, който вероятно търси по-голяма самостоятелност от Доган.

По време на предизборната кампания Бареков агитираше срещу ДПС, а в понеделник се обърна към всички български партии в България- "да направим алианс за изваждането на ДПС поне за два мандата от властта". Бареков уточнява, че той лично трябва да оглави този алианс.

"Приключиха евроизборите, структурира се Европарламент. Има един месец, в който новоизбраните да си ушият нови костюми", така Татяна Дончева отговори на въпрос какво се урежда в политиката в момента.

Запитана възможни ли са предсрочни избори, Дончева заяви, че парламентът се мъчи с набирането на кворум, със законодателната програма и виси на кантар: "Това предполага, че мандатът на правителството трябва да се съкрати".

Според нея обаче, това правителство и тази олигархична група, която го е наредила, има да довършва определени сделки. А за това трябва време. "Това може да означава до края на годината, или до ранната пролет догодина, защото от октомври влиза бюджетната процедура и не е разумно в този момент да се разпуска кабинетът", аргументира се Татяна Дончева.

Преди дни политологът Огнян Минчев също изрази мнение, че въпреки кризата на доверието, правителството ще иска да продължи управлението колкото се може по-бързо, тъй като има определени ангажименти към Русия и по-специално към "Газпром" за оспорвания от ЕС проект "Южен поток".

"Има много хора, които смятат, че единственият начин Сергей Станишев да освободи председателския пост в БСП е като замине в Брюксел. Ама имат много здраве", продължи анализа си Дончева, преминавайки към темата за проблемите в БСП.

Дончева смята, че лидерският пост в БСП не е открит. Според нея кариерата на Станишев в Брюксел не означава освобождаване на председателския пост в БСП. "Един куп хора, които много биха искали Станишев да се махне, но не биха си мръднали пръста за това, искат той да си отиде сам. Няма да се случи. Мястото в БСП дава възможност на Станишев да продължава да реди конгреси, листи, депутати, делегати, сделки. Няма причина да се отказва от това. А те нямат механизъм и мнозинство, по които да го принудят да напусне поста", каза Дончева.


"Докато Станишев е начело на БСП, Бойко и Боковците ще са щастливи", добави тя.


По думите ѝ, когато си загубил изборите, не искаш да говориш. "В БСП протичат процеси, свързани с вдигането на партията на крака", каза тя.

Татяна Дончева прогнозира, че ако има промени в кабинета извън избора на нов екоминистър на мястото на Искра Михайлова, която отива евродепутат, те ще засегнат и социалния министър Хасан Адемов, здравния министър Таня Андреева, а ДПС ще отстъпят мястото на Искра Михайлова на БСП, заради проблемите в сектора и да не се занимават те с тях.

Дончева каза, че причините за евентуална смяна на министър Адемов са "обективни". Както писа Mediapool, той има здравословни проблеми и дали ще остане на поста или не, зависи от неговото решение, тъй като по всеобщо мнение се справя добре с работата си.

 

Относно схемата "15-15”, която изненада неприятно БСП, изстрелвайки аутсайдера Момчил Неков първи евролистата на мястото на Сергей Станичев заради преференциално гласуване, Татяна Дончева каза, че петата в листата Достена Лаверн сигурно е била сделка между Станишев и Христо Ковачки. "Сигурно има и вот на младежката организация, има и протестен вот срещу Станишев, има и контролиран вот от ромски секции, което накрая е довело до това”, коментира Дончева. При четири спечелени места в Европейския парламент, Лаверн щеше да стане евродепутат, ако Неков не бе застанал начело или пък ако впоследствие се бе отказал от мандата си. Достена Лаверн е дъщеря на левия политолог Мария Пиргова, бивш зам.-председател на партията на Ковачки, в чиито мини бе разкрита схема за контролиран вот в полза на БСП.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?