Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Татяна Дончева: Върви сближаване на ДПС с ГЕРБ и на БСП с Бареков

Нужен е център на политическа нормалност, такъв може да се съзре в Реформаторския блок

29 коментара
Татяна Дончева

Залогът на тези избори е може ли да бъде разбито сегашното парламентарно статукво, което е пълен пленник на задкулисни играчи и малка група бизнесмени. В момента върви преструктуриране на политическото пространство: сближаване на ДПС с ГЕРБ и на БСП с Бареков. Нужен е трети център, за да може да се стремим от този плацдарм да постигнем някаква политическа нормалност до парламентарните избори. Такава политическа нормалност може да се съзре, общо взето, в Реформаторския блок. Допирните точки трябва да се търсят по признак нормалност, а не с оглед на това кой се е нарекъл ляв и кой десен. Другото е холера, чума, манипулация на масовия човек. Това казва Татяна Дончева в интервю за Mediapool.

 

 

Госпожо Дончева, регистрирахте партия, но няма да се явите с нея на европейските избори. Често говорите за задкулисие. При наличните играчи имате ли за кого да гласувате?

 

Моят проблем е като проблема на много други хора, които ме спират всеки ден и ме питат "Кажете за кого, все пак, да гласувам?". И тези, които ме спират, са и леви, и десни и хора, които в различни избори са гласували за различни формации и кандидати. Но като сегашната ситуация на пълен тупик и пълната невъзможност да получиш някакъв симпатичен вот, който да те удовлетворява като човек – не е имало. На предишните местни и президентски избори също бе тежка драма. И на парламентарните миналата година беше тежка драма, но "връх" като този не сме постигали.

 

Ако някой се върне към времето, в което избирахме президенти и кметове, преди две години, може да се направи равносметка – какво е избирал и какво се е получило. Наистина ли опасенията към участниците са се потвърдили и в проявите им след изборите.

 

В сегашната ситуация имаме парламентарно представени политически сили, които искат да запазят статуквото на всяка цена, които искат никой от останалите да не получи евромандат, защото това ще им помогне да кажат, че са "победили" и че, всъщност, те са единствената възможност. И че ако на някого не му харесват, то това си е лично негов проблем. Това си личи от посланията, от Изборния кодекс в сегашния му вид, личи си и от начина, по който процедираше ЦИК, по който променяше бюлетините в хода на откритата кампания, което се случва за първи път. За първи път има толкова независими кандидати, които обаче не могат да бъдат центрирани и отличени от останалите, които се състезават.

 

Изгледах част от публицистичните предавания, посветени на изборите – изпаднах в потрес, дори от проявите на хора с опит, които се оказаха толкова хлъзгави, толкова неясни и безадресни по ключови събития. Без ясни позиции останаха събития като кризата в Украйна, ключови европейски теми, които смущават съзнанието на масовия българин – еднополовите бракове, като отношението ни към европейските програми – какви трябва да се финансира и какво не, как да отговорим на Европейския съюз и на неговите непрекъснати опити да ни взема пари, от всичко, по което парите остават тук. Защото ЕС нито веднъж не каза "Абе, я върнете тия пари от пиарите, ако обичате". Пиарките на Мирослав Найденов не се наложи да връщат пари, нито се наложи да връща пари Моника Йосифова, нито е върнал някой друг усвоил средства по комуникационните стратегии. Пари се връщат само за земеделие и строителство, което извинете ме – каквито и крадци и нещастници да сме – това е нещо построено и би трябвало да остава тук. И въпреки това за нещо трябва да се гласува. Трябва да се търси рационалния смисъл.

 

Как търсите такъв смисъл в кампания, за която твърдите, че няма отличаващи се?

 

Първо трябва да се знае, че в момента върви преструктуриране на политическото пространство: сближаване на ДПС с ГЕРБ и на БСП с Бареков. Нужен е трети център, за да може да се стремим от този плацдарм да постигнем някаква политическа нормалност до парламентарните избори. Такава политическа нормалност може да се съзре, общо взето, в Реформаторския блок. С всички резерви към този субект, с всички въпросително около неговото "единство", и с всичките въпросителни около водещите фигури. В посоката на правене на политика с реални случващи се неща, мисля, че има няколко млади хора, които заслужават шанс, защото ако не го получат сега, биха следвали нови драстични промени в десните формации, които окончателно да разсипят всичко.

 

Претендирате, че сте лява, а ще гласувате в дясно?

 

Сергей Станишев е изцяло в плен на олигарсите – и във връзките му с ДПС, и във връзките му с Бареков. Парите на Цветан Василев дали ще финансират и АБВ, или дали няма да финансират и АБВ, това е само допълнителен щрих към лявото. От друга страна – ако се разделят с Пеевски, в правителството ще има катаклизми. Това ще означава, че сегашните избори ще се използват и за премерване на евентуален потенциал за парламентарни избори от страна на БСП и ДПС, от страна и на ГЕРБ.

 

Трябва да се търси извоюване на нормален плацдарм, от който да започне създаването на нормално ляво и нормално дясно. На първо място задачите ще бъдат национални – и за лявото, и за дясното. Така че – допирни точки могат да се намерят. В това число за промяна на конституцията и оттам - на политическата система. Затова допирните точки трябва да се търсят по признак нормалност, а не с оглед на това кой се е нарекъл ляв и кой десен. Другото е холера, чума, манипулация на масовия човек, манипулация на бедния човек, който е докаран до оскотяване поради липса на пари и поради изключително снижени изисквания към бита, които той търпи на гърба си. Гаврата с тези хора е чудовищна.

 

Разбира се, ще има леви хора, които не могат да мислят с такива рационални критерии. За тях е ерес да пристъпят към нещо, което е обявено за дясно. Както имаше и десни, за които беше ерес да посегнат към бюлетината на Ивайло Калфин на президентските избори.

 

Има леви хора, които са заредени с протестен вот срещу Станишев. Техният естествен вот би бил за АБВ. Аз не бих правила такъв избор, защото мен ме водят други мотиви и Станишев не ми пречи начело на БСП. За противник бих го пожелала, но за водач на собствената ми партия – не. Тук е мястото да се каже, че воплите на Станишев, че всеки глас за АБВ е глас за ГЕРБ, е вопъл на някакъв руски дворянин, който иска да запази крепостните си селяни.

 

Споменахте Цветан Василев и основните парламентарни играчи. Споменахте и Делян Пеевски. Има ли някоя партия в парламента, с които Василев и Пеевски да не "играят"?

 

В момента има разделение между Цветан Василев и Пеевски. Те не могат да разделят бизнеса веднага, но тече процес по разделяне на този бизнес.

 

Пеевски и Доган, например, нямат интерес от проекта "Бареков". Те имат писта, която не е обезателно пистата на Цветан Василев. Така че сега той е в позиция през Бареков да търси реализация на политически и бизнес амбиции.

 

Не е ли малко несериозно някой да търси каквото и да е било през Бареков?

 

Несериозно е, но за разумните хора. За хора, които смятат, че политиката трябва да се прави от хора, които биват държани от бизнеса с компромати, кредити, пари и прочие – не е ненормално. Вижте колко пари се изсипаха при Бареков.

 

Впрочем, такова харчене за евроизбори не е имало никога. Това са разходи, които са повече от достатъчни за едни парламентарни избори. Виждате и самата кампания – тя, на практика, е парламентарна, никой не се сеща, че се избират евродепутати. Тук се тества как можем изключително бедни и оскотели хора да ги манипулираме до дупка, за това не се жалят ресурси.

 

Говорите за раздяла между Цветан Василев и Делян Пеевски, за прегрупиране на парламентарните политически формации. Какво ще се случи с кабинета след изборите?

 

Ситуацията зависи от резултата. Първо, имайте предвид, че всички ще кажат, че са победили.

Според мен, съотношението между ГЕРБ и БСП не е факторът, който ще определи възможни предсрочни избори, защото ГЕРБ може да има повече мандати, но протестният ресурс на ГЕРБ не зависи от това. В този смисъл каквото са можели да направят в протестите от миналата година досега, включително с докарани автобуси – това им е потенциалът.

 

По-скоро разделянето на Цветан Василев и Делян Пеевски дава шансове на ГЕРБ да се залепи с ДПС. Само че при такова прегрупиране и в сегашния парламент може да стане ново правителство.

 

Смятам, че Цветан Василев ще натиска за предсрочни избори, защото смята, че чрез Бареков може да получи над 4% и да допълва други гласове, около които да получи реални възможности да противодейства на бившите си създания. Не казвам съюзници – говоря за бивши създания и партньори.

 

На самите изборите пък ще има значение – преференциите при Реформаторския блок. Виждам, че там има разнобой и съмнения по отношение на водещите три фигури. Това са формални водачи. Ако се окаже, че има съсредоточаване на преференции в други хора, дори преференциите да не достигнат, за да се пренареди листата, но са достатъчно много, това ще значи, че водачите са под въпрос. Ако реформаторите не вкарат депутат, това ще означава, че партия на Кунева няма. Впрочем, аз и сега мога да кажа, че при нея нещата са въпросителни заради миграцията на ключови фигури от нейната партия към формацията на Бареков. Тук не поставям под съмнения еврокачествата на Кунева. Същото, но в по-различна форма важи и за Светослав Малинов – доколко липсата на харизма там ще натежи – това също е под въпрос. Ако се окаже, че има голямо разделение на блока с преференции, това е белег, че сегашният РБ не може да остане в настоящия си вид. И там трябва да се направи нещо ново, очевидно не толкова робуващо на носталгията по синята идея, защото явно не работи, тъй като това са трети избори, но които се борят да преминат бариерата.

 

Да се върнем на общата картина – какво следва от изборите?

 

Ако РБ не вкара хора в ЕП, там ще кипят бурни строителни дейности по създаване на нещо ново до парламентарни избори.

 

Вода в мелницата ще бъде налята и на тези, които биха искали предсрочни избори. Това вече обаче може да не Бойко Борисов, ако се разбере с Ахмед Доган. Може да се окаже Сергей Станишев, който до този момент казва, че няма смисъл от предсрочен вот. В този смисъл има залог на тези избори, но той не е да имаме европерспектива, да смятаме, че България върви в правилната посока – залогът са едни сметки, без които, обаче не може. И те са – може ли да бъде разбито сегашното парламентарно статукво, което е пълен пленник на задкулисни играчи и малка група бизнесмени. И трябва да работим в тази посока.

 

Вие в лично качество ли говорите или от името на партия Движение 21?

 

В лично качество говоря. Няколко пъти на изпълнителен комитет на Движение 21 сме обсъждали дали да подкрепим някого партийно, но просто няма кого.

 

Във връзка на сигнала на 'Протестна мрежа" срещу Цветан Василев, Николай Бареков и Делян Пеевски главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че БНБ на три пъти подава неадекватна информация на прокуратурата. Включват ли се всички институции в защита на бизнескръгове?

 

Тези задкулисни играчи са наредили съдебната система. Вероятно имате идея, че един главен прокурор, един председател на Върховния административен съд и Върховния касационен съд, вече не могат да бъдат избрани без задкулисните играчи. Ние сме във фазата, в която се борим на такива постове да не бъдат назначавани само задкулисни играчи. Ако за Лазар Груев знаем, че като председател на ВКС не е избиран от тези хора, след няколко месеца ще се борим да не бъде избиран само от тях.

 

За сегашния главен прокурор имам вече много въпросителни, във връзка с действията му. Не е нормално прокуратурата така да процедира по костинбродските бюлетини, с оглед на развитието на делото. Към сегашния момент можем спокойно да попитаме, защо това дело се водеше по този начин и защо така е на път да свърши? Защото тогава, когато възникна скандалът – ГЕРБ бе на власт, имаха всички ресурси и можеше много сериозно да се мисли, че те са в състояние да манипулират резултатите с тези бюлетини, които уж са технологичен брак. Добре, но – беше много хубаво това дело да бъде екзактно разследвано и приключени по един приличен начин, за да даде категоричен знак, че прокуратурата няма да толерира фалшифициране на изборите. Делото обаче бе така размито, че вече дори бившият главен секретар на МС Росен Желаязков няма за какво да бъде хванат. И се пита в задачата – защо обвинението допусна онези, които можеха да манипулират изборите тогава, сега да кажат: "Вие манипулирахте изборите за НС и нарочно ни в вкарахте в такава ситуация, за да ни вземете първото място".

 

Сега прокуратурата започва с едни странни проверки за купуване на гласове, за които казва, че нямали основание, не бил даден картбланш от главния прокурор. Ама как се случва това хем да нямаш санкция от шефа си, хем да викаш някой в неделя сутрин? Че в извънработно време тези хора не работят и по сигнали за убийства... И така и не стана ясно какво искат от Румен Петков. Ако имат някакви сигнали – нека ги извадят, защо са засекретени?

 

По същото време правят индивидуални данъчни ревизии на Касим Дал и Румен Петков. Кой санкционира такова действие и какви са неговите цели? В същото време започва и странна проверка срещу президента, като абсолютният му имунитет е ясен и Цацаров смята, че като заяви, че това е грешка и по негово разпореждане е прекратено, всичко е заметено. Първо – градският прокурор на София дотам ли е юрист, че да не знае, че президентът има абсолютен имунитет?! Кой сложи градския прокурор на София на този му пост – като потърсите, ще стигнете до Доган и Пеевски. Тук искам да кажа, че за такива неща никой не би си сложил главата в торбата, ако няма санкция от началниците си.

 

За мен действието срещу Плевнелиев е напълно съзнателно, със знанието на всички институции, които тестват ще има ли обществена съпротива, или да си карат през нивата с лука. Това са сериозни симптоми, защото няма никаква разлика дали прокуратурата, данъчните и МВР ще бъдат използвани от Цветанов и Красимир Стефанов по незаконен начин, или от новото правителство – каква е разликата?

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

29 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Valentin Dimitrov
  #29

  Медияпул, моля, дръще още тази снимка - вече съм безвъзвратно влюбен и имам чувството че ТЯ гледа само мен !!!

 2. Valentin Dimitrov
  #28

  МЕДИЯПУ-У-У-У-УЛ, НАРОЧНО ЛИ НЕ МАХАТЕ ОБРАЗЪТ НА ТАЗИ МОМА ?! КРИСТАЛЛЛЛНИЯТ НИ ПОГЛЕД МУ ПРИТЪМНЯЯЯЯЯВА ОТ НЕЯ....

 3. kosta
  #27

  Сближаване? Че той Барбореков си е руска креатура на 100% Кой стоя зад него вчера - българския русофил Ангел Славчев - момчето за мръсна работа на БСП/ Антибългарин, отявлен русофил. Сближаване не може да има между сиамски близнаци Съвсем нормално е ДПС, като вижда че БСП си прави клонинг-патерица, да се огледа вдясно

 4. Valentin Dimitrov
  #26

  Освен всичко ляво/левашко/, момата от снимката гледа на ляво, сресва се наляво, ...............на ляво ! Има ли на някой да не му е ясно?!

 5. severin
  #25

  Червените тролове пак изпълзяха, доказателство че каквато и да е Дончева в случая прави точна преценка на ситуацията.

 6. Васил Митов
  #24

  "Претендирате, че сте лява, а ще гласувате в дясно?"
  Какво всъщност значи "ляво" и "дясно"? Обикновено под "ляво" се разбира една по-социална политика, а под "дясно" - една политика, при която държавата по-малко преразпределя дохода между хората. Ако това е единственото противоречие в обществото - лесно. Нареждаме всички партии на една ос като врабчета на жица и казваме "Тази партия е по-налява от онази". Ама в България има още поне две важни противоречия - "комунизъм-демокрация" и "русофили-нерусофили".

 7. Boriana Boneva
  #23

  и да добавя на тези избори избуяха доста леви- червено леви, кървавочервени леви, зелени леви. Атака не знам защо я слагат в дясно като си е по идеология лява- демагогия, социално равнество, обслужване на руски интереси.....

 8. Boriana Boneva
  #22

  като оставим реториката на Бареков моята прогноза е, че той ще се сближи с Борисов. Първо двамата си приличат по говорене и ниво на компетентност. После и двамата имат плаващи позиции по много въпроси. Защото и зад двете формирования не стоят политически идеи, а личности. И техния личен интерес. И двамата в различна степен им дърпат конците. На борисов по невидимо, на Бареков по видимо. Бареков го видяхме- от О санна, до разпни го. Като Яне Янев. И като Яне Янев може утре да се обърне.

 9. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #21
 10. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #20

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.