МОН обмисля да раздели матурите на три модула

И втората задължителна матура не се размина без търговия с верни отговори

МОН обмисля да раздели матурите на три модула

Министерството на образованието обмисля занапред държавните зрелостни изпити да бъдат в три модула, за да се ограничат опитите за преписване. Това съобщи вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева пред в петък.

Идеята е тестът да бъде разделен на три части, като всяка група въпроси се дава за решаване и докато не бъде предадена зрелостникът няма да получава следващата.

Въпреки засилените мерки за сигурност и на тазгодишната матура по български език и литература верните отговори бяха изнесени и се търгуваха в интернтет.
Според просветното министерство това се случва, тъй като има ученици, които изнасят теста час след началото на изпита и тъй като той се решавал за 30 минути с "помощта на технологиите" зрелостници в изпитните зали можели да получат отговорите.

Същевременно търговия с верни отговори имаше и на втората задължителна матура по предмет по избор, която се проведе в петък. 48 494 зрелостници се явиха на втората задължителна матура, като едновременно се проведоха изпитите по математика, история и цивилизация, физика и астрономия, география и икономика, химия и опазване на околната среда, философски цикъл, биология и здравно образование, английски език, руски език, немски език, испански език, френски език, италиански език.

Анулирани са 33 работи в София-град, Монтана и Кюстендил. Най-много зрелостници тази година са избрали като втори задължителен изпит биология и здравно образование - 16 674.

На изпит по география и икономика са пожелали да се явят 12 179 дванадесетокласници, а английският език е предпочетен от 11 586 зрелостници.

Само 99 абитуриенти са заявили желание да се явят на изпит по италиански език. 568 зрелостници са пожелали да положат допълнителни матури. 200 зрелостници са със специални образователни потребности, като от тях тази година 7 ще работят на брайл.

В петък се проведе и изпитът за национално външно оценяване по математика за седми клас, който е вход към профилираните гимназии.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?