МОН предприе изпреварващи действия срещу учителите

МОН предприе изпреварващи действия срещу учителите

Министерството на образованието и науката (МОН) постави началото на изпреварващи действия в необявената война с учителите. Министър Даниел Вълчев издаде заповед в четвъртък за започване на учебната година на 15 септември в 9.00 часа при обявена от учителските синдикати на КНСБ, независимия учителски синдикат и “Подкрепа” едночасова предупредителна стачка в същия час.

Синдикалните централи се оплакаха в четвъртък от необоснован административен натиск чрез регионалните инспекторати и отделни директори върху учителите в последните дни преди началото на учебната година. Служители на тези институции дезинформират учителите, като обясняват, че стачката им е незаконна, че заповедта на министър Вълчев за започване на учебната година в същия час отменя правото им да протестират или че ръководствата на централите са “клекнали” за провеждането на ефективни синдикални действия, обясниха синдикалните ръководители.

Преди дни министърът на образованието Даниел Вълчев обясни, че служители ще тръгнат по места, за да разговарят с учителите с цел да им обяснят реалната политика на правителството за увеличаване на доходите. А преди правителственото заседание в четвъртък той уточни, че членове на политическия кабинет на образователното ведомство също заминават за срещи с учителите в страната заради планираната на 24 ефективна стачка.  

Трите учителски синдиката – към КНСБ, “Подкрепа” и независимия учителски синдикат обявиха, че ден преди да започне учебната година националният стачен комитет ще обяви каква е готовността за едночасовата предупредителна стачка на 15 септември. Централите обявиха, че остават единни за исканото 100 процентово увеличение на заплатите от 1 октомври тази година.

Същевременно министър Даниел Вълчев получи приз “Златни маратонки” от Сдружението на младите учени заради всички избягали от страната учени. За пореден път учените протестираха в София с искане да се инвестират повече средства в науката и образованието. Премиерът Сергей Станишев също получи символичната награда – “Златен пъпеш” за най-безумно изобретение – модерна държава без просвета и наука.

Станишев: Правителството  няма „пачки” за учителите

„Заблуда е, че правителството разполага с трезор, от който да вади пачки с пари и да ги раздава на едно или друго съсловие или сектор, в който заплащането не е достатъчно високо за европейските стандарти”, коментира готвените учителски протести също в четвъртък премиерът Сергей Станишев пред български журналисти в Индия, където скрепява двустранните отношения.   

Правителството ясно демонстрира своето желание да решава проблемите, свързани със заплащането на учителите, и за това има конкретни ангажименти, съобразени с възможностите на държавата и на бюджета, каза още Станишев.

Той посочи, че е изготвен пакет от мерки в образованието в няколко посоки - повишаване на качеството му и подобряване на образователния процес, стимулиране на учителите, в това число и материално, и модернизация на системата като цяло.

Вярвам, че българското учителско съсловие е достатъчно отговорно пред децата, родителите и цялото общество. Всяко съсловие трябва да вижда себе си в контекста на обществото ни като цяло, защото ние правим възможното в нашата държава, каза още Станишев.

Според Станишев кабинетът ясно е демонстрирал желание да решава проблемите, свързани със заплащането на учителите и за това има конкретни ангажименти, съобразени с възможностите на държавата и на бюджета.

„Правителството се стреми да поощри тези учители, които влагат максимални усилия за образованието и възпитанието на децата”, продължи в Индия премиерът и повтори вече казаното от него, че през следващите две години възнаграждението им ще се „изравни и дори ще надхвърли средното за ЕС”.

Наред с това обаче той побърза да предупреди гилдията, че когато дава примери със заплатите на германските си колеги, да споменава и плащаните там данъци. „Ако направим налозите като в Германия и скандинавските страни, ще има достатъчно средства в държавата, за да се решават всички проблеми”, каза  Станишев. 

Той смята, че трябва да се избира между падането на данъците и държавата да се справя максимално с наличните пари, или да се повишат вземанията, така че да се преразпределят повече средства. Премиерът се опита да замаже гафа на икономическия си министър Петър Димитров, който стресна обществеността с идеята си отпреди няколко дни за евентуално въвеждане на данък „Образование”, като заяви, че министърът просто дал пример, че когато трябва да се дадат пари на някого, те трябва да се вземат от друг.

Споделяне

Още по темата

Още от България