Преговорите за учителските заплати пак се провалиха

Преговорите за учителските заплати пак се провалиха

Първите реални преговори между просветното министерство и синдикатите в образованието за размера на учителските заплати се провалиха в петък. На дванадесетия ден от началото на националната стачка на преподавателите двете страни не постигнаха конкретна договорка, тъй като профсъюзите и учителите продължават да настояват за 100-процентно поетапно увеличение на възнагражденията им до юли 2008 г., а министърът на образованието предложи 32% за догодина, което бе обещано и от премиера Станишев преди месец.

След продължилите повече от 3 часа преговори стана ясно, че те ще бъдат възобновени в неделя. Председателят на синдикат "Образование" към КТ “Подкрепа” Крум Крумов заяви, че “са си говорили много хубаво, но нищо конкретно не са се разбрали”. “Ако тогава не се споразумеем, както досега, стачката продължава”, обясни той.  

От своя страна министър Вълчев каза, че най-важното е разговорите да  продължат до постигането на споразумение. По думите му, това е най-важно, тъй като правителството е било обвинявано, че не иска да се среща със синдикатите.

“Трябва да се намери компромисно решение. Ние днес им предложихме конкретно споразумение, но синдикатите заявиха, че това е същата позиция на правителството от 9 септември т.г.”, обясни той.

Запитан как ще овладее стачката, той каза, че няма желание да го прави, а трябва да се намери приемливо споразумение и за двете страни.

Ако правителството имаше намерение да овладее стачката, щяхме да действаме по друг начин, каза министърът.

Според него кабинетът не упражнява натиск, а проявява уважение към всеки социален протест. На въпрос дали на преговорите в неделя МОН ще предложи друго споразумение на синдикатите, министър Вълчев отговори, че така, както и на МОН не е харесало стачното искане на синдикатите, очаква те да направят ново предложение.

Министър-председателят Сергей Станишев коментира стачката на учителите, че правителството е отправило своята оферта за увеличение на заплатите на учителите още преди стачката. В началото на септември кабинетът предложи възнагражденията да се увеличат два пъти средно с по 15 на сто през 2008 г.

Според Станишев направеното предложение за вдигане на заплатите трябва да обвързано и с повече работа. “Знаем, че има проблем и учителите трябва да получават по-високо заплащане и по-високо мотивиране, но срещу условия – първо, повече работа, защото децата изискват повече усилия, второ, диференцирано заплащане за учителите, които влагат повече усилия и дават повече знания”, коментира премиерът.

Учителите обаче и днес не спряга протестите, въпреки началото на преговорите между МОН и синдикатите. Хиляди излязоха отново по улиците на страната, а в София протестиращите заявиха, че просветното министерство не успява да стопанисва добре парите си, от което българските учители страдат. В подкрепа на учителите се присъединиха ученици и членове на родителски комитети.

Споделяне

Още по темата

Още от България