Учителските протести ескалират

Учителските протести ескалират

Отново хиляди учители се събраха във вторник пред бившия партиен дом, за да протестират за по-високи заплати. Този път към преподавателите от столицата се присъединиха техни колеги от Гоце Делчев, Петрич, Ихтиман. Синдикалният  лидер на учителите Янка Такева призова протестиращите за кураж и никакво отстъпване от исканията. "Нека направим така, че и глухият да чуе за нашите проблеми", заяви тя.

Този път полицейската охрана е по-подготвена от вчера, когато демонстрантите тръгнаха на обиколка по институциите в търсене на представител на властта за разговор, а силите на реда безуспешно се опитаха да ги спрат. Сега има заграждения на мястото на протестите.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев определи случващото се като "игра на нерви". "Тези, които си стоят на дебелите килими си мислят: Те са бедни и ще се задоволятс трохи! Може и да сме бедни, но сме сводобни и ще им покажем както през 1989 г.", закани се той.

Синдикалистът съобщи, че "Подкрепа" е решила да оттегли подписа си от споразуменинето за тристранно сътрудничество. Тренчев призова гражданите да подпомогнат учителите.

По-рано през деня министърът на образованието Даниел Вълчев поиска от парламентарните комисии по бюджет и финанси и образование и наука специално съвместно заседание за обсъждане на учителската стачка, съобщиха във вторник от Министерството на образованието и науката (МОН). Той е изпратил в понеделник писма и до двете комисии с молба той и министърът на финансите Пламен Орешарски  да бъдат изслушани от депутатите.

По-късно през деня и на фона на синдикалния призив "Всички депутати с учителски заплати",  председателят на Народното събрание Георги Пирински заяви, че не би било уместно парламентът да да играе посредническа роля при решаване на проблемите. 

Вълчев не се отзова днес на поканата на трите учителски синдиката за среща в столично училище, от своя страна обаче и профсъюзните ръководители не се появиха на определеното от тях място, предаде БНР.

В ранните следобедни часове от ръководствата на трите учителски синдиката и Единният национален стачен комитет (ЕНСК) отново поканиха министър Даниел Вълчев за преговори с конкретни разчети.

Преди ден в писмо до синдикатите министърът заяви, че "правителството ще води преговори без ултиматуми и предварителни условия". По този повод стачкуващите отвърнаха, че не може учител с 300 лв. заплата да оказва натиск на човек с доходите на министъра.  Не оказваме натиск, а искаме преговори, заявиха от ЕНСК. От комитета посочиха, че във всички цивилизовани държави правителството кани протестиращите на преговори, а не стачкуващите-управляващите.

"Преговори се водят, когато има необходими за това условия. В противен случай, ако удовлетворим исканията на министър Вълчев да нямаме условия, ще се водят празни и неползотворни разговори. От такива няма нужда нито българското общество, нито десетките хиляди протестиращи учители и непедагогическият персонал", посочва ЕНСК.

Синдикатите напомнят, че тяхното искане е за поетапно увеличение на работните заплати на всички заети в системата на средното образование.

Учителите в София продължават седми ден със стачните си действия. Те разпънаха палатков лагер точно пред бившия Партиен дом, но по-късно трите палатки, (колкото са учителските синдикати) бяха преместени на мястото на взривения преди години мавзолей на Георги Димитров.

Заради визитата на френския президент Никола Саркози, стачкуващите ще преместят протестите си пред Народния театър "Иван Вазов", защото уважавали държавния глава на Франция, "който направитолковамного за сестрите в Либия".

От синдикатите съобщиха, че още един учител е започнал гладна стачка, като протест срещу ниското си заплащане. Това е преподавателят от Разград Венцислав Стоянов.

Учителските шествия и митинги продължават в цялата страна. В Плевен педагозите ще образуват обръч около Районния инспекторат по образование (РИО), в Ловеч ще има шествие по централната улица, в Добрич и Перник ще се проведат митинги пред областната управа в града. Във всички учебни заведения на Бургас днес ще се чете поезия, а в Пловдив учителите ще блокират кръстовището на булевардите до зала Строител.

Протестите на учителите в страната ще продължат и в сряда. Варненските педагози ще протестират утре на площад Независимост. Протестен митинг ще се проведе и в град Левски. В Бургас продължават с нестандартните методи на протест срещу ниските възнаграждения и ще организират утре кръгла маса “Защо все още съм учител”.

За четвъртък президентът Георги Първанов бил поканил за разговори представители на трите учителски синдиката, както и министрите на образованието Даниел Вълчев и на финансите Пламен Орешарски, съобщи Константин Тренчев и добави, "а защо не и премиерът". 

Междувременно днес социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество се разбраха за повишението на заплатите на учителите по време на отпуска. Министрите и синдикатите  приеха промени в Наредбата за структурата и организацията на работната заплата, която ще даде възможност да се начисли увеличението върху заплатите на тези преподаватели, които са били в отпуска през лятото. Правителството увеличи заплатите на учителите от 1 юли, но без тази поправка голяма част от тях щяха да ги получат от 1 септември, което предизвика силното им неодобрение.

Споделяне

Още по темата

Още от България