Учители започват да гладуват, преговори няма

Учители започват да гладуват, преговори няма

Учителската ефективна стачка продължава трети пореден ден, като е възможно на места тя да премине в гладна. Преговори между синдикатите и образователното министерство обаче все още няма, въпреки заявката на стачния комитет за договорки по всяко време на денонощието. Във втория ден на протестите профсъюзите дадоха сигнали, че са готови да отстъпят сроковете за сто процентно увеличение на заплатите. Това стана, след като ден по-рано премиерът Станишев и ресорният министър Вълчев заявиха, че разговори под натиск и с поставяне на ултиматуми няма да се водят. 

В сряда от КТ "Подкрепа" съобщиха, че две учителки от Второ основно училище "Христо Смирненски" в Сандански са започнали гладна стачка. Готовност да ги последват са обявили преподаватели от Етрополе, Димитровград и София.

В същото време мнозинството отхвърли искането на ДСБ за изслушване в парламента на министър-председателят Станишев за кризата в образованието и съпътстващите я протести.

„Разбира ли премиерът, че прекършената стачка ще смачка учителите пред погледа на техните ученици, а това ще бъде по-тежък удар върху достойнството на учителите, отколкото ниските им заплати?”, попита Иван Костов от трибуната в парламента.

Според обобщената информация на протестиращите в сряда 81 на сто от персонала в системата на средното образование участват в ефективните стачни действия. Учителски колективи и работещи в детски градини в Смолян, Силистра, Перник и Стара Загора също се присъединяват към ефективната стачка. Трите образователни синдиката отново заявяват готовността си  за преговори за поетапно повишаване на работните заплати от 1 октомври т. г., 1 януари и 1 юли 2008 г.

Според профсъюзите, министър Вълчев манипулира като заявява, че  учителите поставят ултимативно искане за двойно увеличение заплатите “веднага и сега“. Те обвиняват министъра, че се опитва да раздели българското учителство и непедагогическия персонал, като води преговори с отделни учителски колективи, стачни комитети от учебни заведения, които по българското законодателство не са упълномощени да извършват това.

От ръководствата на Единния национален стачен комитет обявиха, че във вторник вечерта са се срещнали с председателя на ресорната парламентарна комисия  Лютви Местан. Синдикатите са заявили, че липсата на отговорен диалог с конкретни икономически разчети за икономията в системата на средното образование и предложението на министерството за конкретния процент от БВП, с който да се гарантира повишаване на работните заплати, са довели до крайните действия на синдикатите.

Те заявили пред Местан, че исканията за стопроцентово увеличение на работните заплати от 1 октомври т.г. нямат ултимативен характер, а са база за преговори, каквито не са реализирани по вина на министър Вълчев. Настояват за започване на преговори и с образователния и финансовия министри и предупреждават, че утре от 16.30 часа ще има протестен митинг на учителите пред Министерския съвет и президентството. Днес учителите в Пловдив ще участват в протестен митинг пред хуманитарната гимназия “Св.Св. Кирил и Методий“, а утре от 16.30 часа е митингът пред. Утре в Русе - също в 16.30 часа, ще има митинг пред общината, а в Бургас от 16.00 часа ще бъде организирано шествие на учебните заведения.

Първоначално учителските синдикати настояваха за незабавно вдигане на заплатите, което според тях може да стане с икономиите от бюджета за образование, които по едни данни били 56 млн. лв., по други – 200 млн. лв.

По време на преговорите от 21 септември обаче те склониха на  поетапно 100% увеличаване на  възнагражденията до 1 юли 2008 година.

С мотива, че за да се даде на учителите трябва да се вземе от другите бюджетни сектори кабинетът предлага две увеличения от по 15% догодина - през януари и юли.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?