МОН ще се бори срещу освобождаването на учители в края на годината

Красимир Вълчев, сн. БГНЕС
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви в отговор на журналистически въпрос в Русе, че е порочна практиката да се освобождават учители в края на учебната година и да се назначават отново на работа през новата, за да се пестят средства от бюджета на училището. 
 
По думите му учителската работа не е с такъв характер, който да предполага краткосрочен договор по Кодекса на труда. 
 
"В тази връзка още през юни тази година съм изпратил писмо до всички директори на образователни институции, с което съм обърнал внимание, че това не е добра практика, не е в съответствие с Кодекса на труда и не е желателно от гледна точка на политиката за задържане на млади преподаватели. При проверките, които ще правим, ние ще констатираме това като нарушение. Ще използвам и други случаи да им кажа, че това не е желателно и не е законосъобразно", заяви министърът. 
 
Вълчев коментира още, че държавата трябва да направи всичко възможно да обхване всяко едно дете в задължителна предучилищна и училищна възраст. Анализите показват, че редица деца, чийто родители са с ниско образование, не са обхванати в предучилищна възраст. Това е основна предпоставка след това те да бъдат успешно интегрирани и социализирани в училищна възраст. 
 
Министърът каза още, че мотивираните учители са най-важният фактор за подобряване на образователните резултати. 
 
"Ние имаме ясен ангажимент за удвояване на учителските заплати в четиригодишния период и вече го изпълняваме", заяви Вълчев, цитиран от БТА.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?