Образователното министерство ще задържа учителите пенсионери на работа

Образователното министерство ще задържа учителите пенсионери на работа

Министерството на образованието ще се опита да задържи учители в пенсионна възраст в класните стаи по-дълго, за да се справи с очаквания недостиг на педагогически кадри в средното образование. Това е една от мерките, които ведомството обсъжда, стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев, цитирани от БТА.

Той обясни, че на преподавателите, които вече могат да се пенсионират, ще се предлагат позиции с по-ниско натоварване, за да останат в училище още известно време. И в момента в образователната система работят учители в пенсионна възраст, защото няма кой да ги замести. По последни данни те са около 1000. В същото време над 24 000 от общо около 90 000 педагози са в предпенсионна възраст.

Образователното министерство разработва стратегия за преодоляване на проблема с недостатъчния брой преподаватели. В следващите между пет и петнайсет години се очаква най-голям недостиг на учители в сферата на средното образование, обясни Вълчев. Към момента чрез бюрата по труда се търсели около 3000 педагози. Най-дефицитни са учителите по математика, природни науки, информатика и английски език. Според министъра свободните места ще бъдат заети до началото на учебната година.

Въпреки това проблемът ще се задълбочава в следващите години. За това ще се търси начин да се увеличи броят на хората, които завършват висше педагогическо образование. Тези специалности са едни от най-нежеланите в университетите. И тази година почти всички висши училища, които предлагат обучение по тези специалности, търсят начин да запълнят свободните бройки, останали след приключване на редовните класирания за бъдещите първокурсници.

Третата алтернатива, върху която образователното министерство ще работи, е хора, които нямат нужното образование за учители, да придобият педагогическа квалификация.

Мерките ще бъдат описани подробно в стратегия, която ще бъде обсъдена на форум през септември.

За да се повиши престижът на учителската професия, кабинетът увеличи заплатите на учителите с 15%. По-високите възнаграждения ще се взимат от 1 септември.

Министърът на образованието участва в национална работна среща преди новата учебна година с директорите на регионалните управления по образованието.
 
На нея се обсъждат новите моменти през учебната година. Една от темите е работата на екипите, които трябва да връщат децата в училищата. Министърът посочи, че екипите започват работа от 1 септември, а където е необходимо работата ще продължи и след 15 септември.

Предвижда се да бъде увеличен броят на помощите за деца, които да бъдат обвързани с посещението в училище.

Междувременно правителството одобри допълнителни близо 3,5 млн. лв. по две образователни програми. Парите ще бъдат отпуснати на общините. От тях 1,3 млн. лв. ще са за обучение на талантливи ученици за участие в олимпиади. За подобряване на условията за експериментална работа по природни науки са осигурени 2,17 млн. лв. Те ще се използват за купуване на уреди, прибори, пособия, реактиви и други консумативи за практически дейности.

Средствата са от бюджета на образователното министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от България