Монти получи доверие и съгласието на Берлускони да управлява до 2013-та

Монти получи доверие и съгласието на Берлускони да управлява до 2013-та

След Сената в четвъртък, долната камара на италианския парламент днес също гласува вот на доверие на новото правителство на премиера Марио Монти, предадоха световните агенции в петък.

Съставеният от технократи кабинет получи много широка подкрепа и при днешното гласуване. Правителството получи вот на доверие в 630-членната Камара на депутатите с 556 гласа "за" при 61 "против".

При гласуването в Сената снощи "за" правителството бяха дадени 281 гласа, а "против" – 25.

Премиерът Марио Монти, който положи клетва в сряда, изложи в общи линии пред Камарата на депутатите широк кръг приоритетни реформи за стабилизиране на държавните финанси, увеличаване на конкурентоспособността на страната и спиране наразпространението на тежката дългова криза, която заплашва цялата еврозона.

Преди гласуването, той призова депутатите да дадат възможност на неговото правителство да остане на власт до следващите парламентарни избори през 2013 г., независимо колко болезнени в политически план ще са мерките, които то планира с цел ускоряване на икономическия растеж и намаляване на колосалния държавен дълг.

Донякъде изненадващо първи на призива на Монти отговори положително досегашният премиер Силвио Берлускони. Той заяви днес, че не възразява неговият приемник на поста да ръководи правителството до редовните парламентарни избори през 2013 г..

В изявление пред репортери в Камарата на депутатите Берлускони отрече твърденията, че бил казал на привържениците си, че могат "да сложат тапата" на новото правителство, когато пожелаят, тоест да предизвикат предсрочни избори.

"Мисля, че това правителство ще действа по полезен за страната начин през целия оставащ период", каза Берлускони.


Бившият европейски комисар за конкурентоспособността е подложен на огромен натиск не само да спаси Италия от изпадане в неплатежоспособност, но и да предотврати разпадането на цялата еврозона, което би имало катастрофални последици. Италианската икономика е третата в Еврогрупата и мнозина се опасяват, че страната е прекалено голяма, за да бъде спасена по подобие на Гърция, Ирландия и Португалия.

Споделяне

Още от Европа