Мораториум върху обвързването с Русия

Мораториум върху обвързването с Русия

В съвместно изявление лидерите на СДС и ДСБ Мартин Димитров и Иван Костов съобщиха, че внасят проект за решение в НС за мораториум върху всички действия на правителството на Станишев, които ще задължат финансово следващото управление на страната.

Освен това двамата лидери поискаха президентът Георги Първанов да свика Консултативния съвет по национална сигурност, който да анализира рисковете за националната сигурност на България от едностранното ѝ обвързване в противоречие с общата европейска енергийна политика.

Повод за изявлението са действията на правителството за договаряне в Москва на кредит за строеж на АЕЦ "Белене" и ново споразумение с "Газпром".

"С тези договори България ще бъде натоварена с тежки финансови ангажименти за десетилетия напред. Многомилиардният кредит от Русия ще бъде изплащан от поколения български граждани", обявиха двамата десни лидери.

Според тях правителството няма право да взема решения на толкова голяма финансова стойност броени месеци преди края на мандата си.

"В обстановка на глобална и икономическа криза това застрашава финансовата стабилност на страната и може да изправи следващите правителства пред невъзможността да посрещнат плащанията от българска страна. Подобен договор в този момент ще направи обвързаността ни с Русия необратима и ще предопредели зависимостта на страната за десетилетия напред" предупредиха те.

Двамата лидери заявиха още, че водената сега от правителството на Станишев политика няма да има приемственост в следващото управление, защото е в нарушение на декларацията на НС от 24 октомври 1997 г. за развитие на равноправни и взаимноизгодни отношения с Руската федерация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?