Морето изхвърли скъсана тръбата за отпадни води на Созопол

Няма опасност от екокатастрофа, строителят ГБС ще я оправи за своя сметка

Една от публикуваните снимки на изхвърлената тръба за отпадните води на Созопол

Тръбата за отвеждане на отпадните води на Созопол се е скъсала и част от нея е била изхвърлена от морето, стана ясно от снимки, публикувани в социалните мрежи в понеделник. Това  предизвика притеснения сред местните за екокатастрофа, но от общината увериха, че няма опасност от замърсяване, тъй като изхвърляните води се пречистват.

Тръбата с дължина около 45 метра бе открита на брега на плажа "Златна рибка", изхвърлена от морските вълни. Тя е част от дълбоководното заустване на канализацията. Проектът на стойност 75 млн. лв. бе реализиран през 2015 г. по времето на бившия кмет Панайот Рейзи. Изпълнител е "Главболгарстрой", но фирмата е използвала подизпълнители за отделните дейности.

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев е провел среща с изпълнителя на проекта, проектанти, представители на строителния надзор, на ВиК Бургас, ръководителя на пречиствателната станция в Созопол Красимир Кръстенов.

Общинската администрация вече направила обследване в района и успокои, че риск от екокатастрофа няма.

"През тръбата се заустват само пречистени води, а пречиствателната станция работи нормално", казаха от кметството.

Предстои да бъде установена причината за скъсването на тръбата, понеже има съмнения за проблем в ранен етап на проекта. Гаранционното обслужване ще бъде поето от страна на изпълнителите, добавиха от общинската администрация в Созопол.

Споделяне

Още от България