Морфов дал път на чалга правителството да си назначи шеф на Народния театър

Александър Морфов, архивна снимка БГНЕС

Временно изпълняващият длъжността директор на Народния театър "Иван Вазов" Александър Морфов подаде оставка от поста, за да може да си назначи човек това чалга правителство.

За оттеглянето му съобщи Министерството на културата в петък и назначи на неговото място зам.- шефа на театъра Милица Трайков до провеждането на конкурс за титуляр.

Това не е първата подобна реакция на Морфов, който в началото на декември миналата година подаде оставка като режисьор в театъра в знак на протест срещу избора на депутата Слави Бинев за шеф на парламентарната комисия по култура. В крайна сметка Бинев се размина с поста, популярният режисьор обаче се закани да не се връща в Народния театър докато не види промяна. Месец по-късно, след пенсионирането на директора на институцията Павел Васев, Морфов бе назначен от министъра на културата Вежди Рашидов за и.д. директор на театъра до провеждането на конкурс, какъвто обаче девет месеца не бе обявен.

Предстои да се види дали и кога все пак ще има такъв.

"Този път не избухнах, защото виждам, че няма никакъв смисъл. Предпочитам аз да се оттегля, може пък да назначат някой, който е близък до това чалга правителство, и той да може да издейства по-добри условия за съществуването на театъра", каза Морфов по-късно, цитиран от БГНЕС.

От думите му стана ясно, че не е съгласен с прието на 23 юли от министерството по-ниско финансиране за театъра. "Още по-тъжното е, че тогава на Народния театър е отнет статутът на културен институт с национално значение. Така е направено и с операта и с всички общо 7 такива института. Във въпросното постановление от 23 юли няма вече такова уточнение за статута. Няма дори привидно отделяне на националните институти. Всички са под една черта, като Народният театър е с всички останали с най-ниска дотация. С по-висока дотация са и куклените театри, и музикалните", коментира режисьорът.

"Не е тайна за никого, че аз не съм обичан от управляващите, както и че и аз не ги обичам и ги презирам. Моят жест да поема поста беше, за да мога по някакъв начин да продължа съществуването на театъра с надеждата за едно по-добро състояние, каквото ми беше обещано в мига, когато бях назначен", каза Морфов.

"Много е тежко чувството за вина, което изпитвах всеки ден, защото когато дойдох в качеството си на директор, много от хората в театъра, с които се обичаме, имаха големи надежди, че нещо ще променя. А аз нищо не мога да променя. Чувството за вина - да ги срещаш всеки ден тези хора, да ги гледаш в очите и да знаеш, че нищо не можеш да направиш за тях. Да ги оставиш да съществуват в сегашното мизерно положение - това е ужасно", заяви един от най-успешните български театрални режисьори.

Той не можа да каже дали ще остане да работи в Народния, защото "всичко зависи оттук нататък как ще се развият нещата". "Така или иначе моите представления се играят в театъра, по-нататък, ако обстоятелствата са приемливи, бих и направил постановка, но засега не мога нищо повече да кажа", заяви той.

"За мен най-добрият начин човек да сподели своите съгласия и несъгласия, омрази и любови остава чрез онова, което той най-добре може. Аз нямам по-голяма трибуна от сцената, така че оставам да се занимавам с театър", каза Морфов.

Министърът на културата Вежди Рашидов от своя страна благодари на Александър Морфов за работата му начело на театъра.
 
" Благодаря на талантливия режисьор за дейността му начело на трупата, която той изпълняваше достойно и му желая успех в бъдещите творчески проекти в България и в чужбина", заявява министър Рашидов, цитиран в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Какво очаквате да свърши служебното правителство?