След като показно напусна Народния театър, Морфов стана негов директор

Александър Морфов, сн. БГНЕС

След като демонстративно напусна Народния театър в знак на протест срещу избора на архонт Слави Бинев за шеф на комисията по култура и на Вежди Рашидов за министър на културата, режисьорът Александър Морфов се завръща в театъра като негов и.д. директор. Той ще заема този пост до провеждането на конкурс за титуляр, съобщиха в понеделник от Министерството на културата.

През декември Морфов, който беше главен режисьор на Народния театър "Иван Вазов", подаде оставка в знак на протест срещу назначението на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии.

Зад Морфов застана и цялата трупа на театъра, която обяви, че ще подаде колективна оставка, ако Бинев не се оттегли.

"Слави Бинев ще управлява културата и министър на културата е Вежди Рашидов – аз съм против това държавно управление, против този парламент, против министър-председателя, против министъра на културата, против председателя на комисията по култура. Не мисля, че трябва да остана въобще в държавно предприятие", заяви тогава Морфов.

Дори след като Бинев се оттегли от поста под натиска на протестите на артисти, творци и интелектуалци, Морфов заяви, че не възнамерява да се върне на работа в театъра, поне докато не види видима промяна в политиката по отношение на образованието, науката и изкуството.

Засега Морфов не е коментирал назначението си, като прогнозите са, че той е най-вероятният кандидат за постоянен директор на Народния театър.

До тази развръзка се стигна, след като досегашният директор Павел Васев се пенсионира. За временно изпълняващ длъжността беше определен сценаристът и режисьор Емил Бонев, но на 30 декември от Министерството на културата съобщиха, че той е отказал да поеме поста.

Морфов е роден през 1960 година в Ямбол. Завършил е в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" специалност "Режисура за куклен театър" при проф. Юлия Огнянова, както и специалност "Кинорежисура" при проф. Георги Дюлгеров.

Работил е като режисьор и главен режисьор в Народния театър, директор и художествен ръководител на трупата, главен режисьор на Санкт-Петербургския театър "Вера Комиссаржевская", режисьор в московските театри "Et cetera" и "Ленком".

Сред запомнящите се актьорски изяви на Морфов са във филмите "Иван и Александра", "Любовното лято на един льохман", Сирна неделя", "Приятелите на Емилия", "Пътуване към Ерусалим".

Режисьор и сценарист е на филма "Хълмът на боровинките".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?