Мощно земетресение разлюля Мексико

Няма данни за жертви, но има разрушения, регистрирани са около 200 вторични труса

Мощно земетресение разлюля Мексико

Земетресение с магнитуд 7.2 разтърси южните и централните части на Мексико и бе усетено и в столицата, съобщеха световните агенции. Първоначално американският Геофизичен институт бе съобщил, че магнитудът е 7.5, преди да го понижи.

Няма данни за жертви, нанесени са материални щети. Регистрирани са около 200 вторични труса, като силата на някои е над 5 по Рихтер.

Епицентър е бил близо до тихоокеанското крайбрежие, на 2 километра източно от град Пинотепа де Дон Луис, на 148 километра югозападно от град Оахака в южния щат Оахака и на дълбочина според Ройтерс 43 километра, според Асошиейтед прес - 24 километра, а според ТАСС - 10 километра. Щатът Оахака се намира на около 600 километра южно от столицата на Мексико, припомня Франс прес.

Трусът бе усетен и в Гватемала. В столицата на Мексико сградите се люляха повече от минута. Телевизиите показаха как хиляди хора излизат по улиците на мексиканската столица изплашени.

На 7 септември трус с магнитуд 8.2 разтресе Мексико и отне живота на 96 души основно в щата Оахака. На 19 септември земетресение с магнитуд 7,1 отне живота на 369 души в страната в деня, в който мексиканците отбелязваха 32-ата годишнина от мощното земетресение от 1985 г., отнело живота на 10 000 души.

След труса днес бяха регистрирани 60 вторични труса, като най-силният беше с магнитуд 5,9,

Споделяне

Още от Свят