Москов: Новото мнозинство вади ДПС и модела "Кой" от управлението

Според Корман Исмаилов по-страшна от политическата е етническата номенклатура

Москов: Новото мнозинство вади ДПС и модела "Кой" от управлението

"Мисля, че в България има доста малко хора, които могат да раздават морални присъди – кой олигарх зад кого стоял в това правителство. Факт е обаче, че това мнозинство вади от управлението ДПС и всяка една от партиите, които стояха зад модела КОЙ". Това каза в събота пред Нова телевизия новият министър на здравеопазването в правителството на ГЕРБ, Реформаторския блок и АБВ Петър Москов.

"Заради новото правителство Реформаторският блок вероятно ще бъде ударен, защото много от избирателите ни не виждат как в това управление ще се реализират съюзите, необходими за важните промени – например в правосъдието. Засега нито една от основните политически граници на Блока не е поставена на компромис", каза още Петър Москов.

Той коментира вчерашната си реч от трибуната на парламента по време на дебатите за новия кабинет и личното си обръщение към Делян Пеевски с думите: "Да приемем, че ми беше пред погледа".

"Не излъчвам омраза, по-скоро тъга заради това, което ни предстои. Към модела "КОЙ" изпитвам студено чувство – той трябва да бъде изрязан като тумор", каза още здравният министър. Москов припомни, че в програмната декларация са разписани мерките, които ще са важни за "преборването на мафията" и по думите му засега няма сигнали за нежелание в новото мнозинство да се изпълнят "тези неща, които ще променят България."

Ръководството на ДПС трябва да се разграничава от останалите политици и избирателите, защото Ахмед Доган, неговите наместници и определени фигури по места са проблем за България по нейния евроатлантически път. Такава теза пък изказа друг представител на РБ –Корман Исмаилов в събота.

По думите на съоснователя на Народна партия "Свобода и достойнство" и бивш депутат от ДПС в движението има много честни и качествени политици и не трябва да се слагат марки върху тях. Според него ръководството на партията със своите действия и думи е направило така, че негативизмът да се отразява много зле на обикновените избиратели.

"По-страшно от политическата номенклатура е етническата номенклатура, а ДПС на места провежда такава", подчерта Исмаилов. По думите му национал-популизмът, за който говори председателят на ДПС Лютви Местан, трябва да се дели на малцинствен и мнозинствен. Според него ДПС използва много умело малцинствения национал-популизм.

За критиките, че партията му се е съгласила да бъде в управлението с Патриотичния фронт Исмаилов отбеляза, че не е важно дали се чувства уютно, а какво се прави за страната. Все пак той призна, че изпитва известен дискомфорт, но е поискал определени гаранции от мандатоносителя, като да не допуска езика на омразата и дискриминационното отношение.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?