Москов призова да не се насочва сегашната здравна вноска към частни фондове

Имаме възрастно, бедно и болно население, демонополизацията ще счупи солидарния модел, смята здравният министър

Петър Москов, сн. БГНЕС

Здравният министър Петър Москов призова депутатите в парламента никаква част от сегашната здравна вноска от 8% да не бъде пренасочвана към частни здравноосигурителни фондове и се обяви против демонополизация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Според него трябва да се развива надграждащ здравноосигурителен модел, при който хората по желание се осигуряват за допълнителни здравни услуги извън тези, гарантирани от пакета на НЗОК с осемте процента вноска.

Призивът му дойде в отговор на коментари на депутати при обсъждането на бюджета на НЗОК на първо четене в пленарна зала в четвъртък. Гласове в полза на демонополизацията на НЗОК се чуха от депутати от ГЕРБ и ДПС.

“Да разтурим финансирането на НЗОК и да я дадем на някакви здравнозастрахователни фондове означава, всъщност, да счупим идеята за солидарно здравеопазване- това не е ляво, не е дясно. Който го предлага трябва да може да носи отговорност за последиците“, каза той.

“Имаме тежка демографска и социална структура на населението- това е реалността. Много ми се иска да можем да предложим радикална дясна политика, в която да кажем как разделяме системата, но трябва да мислим за реалността. А тя е, че имаме възрастно, бедно и болно население“, коментира Москов.

“Не бива тази здравноосигурителна вноска да се разделя, т.е. част от нея да остава в НЗОК - задължителната, а част от нея да отива в някакви други здравни фондове, които нещо ще правят. Защото с едни и същи пари не можеш да финансираш различно количество услуги по различен начин", каза той.

По думите му това, което трябва да се случи, е да се стимулира доброволното здравно застраховане. Според него в пакетите на застрахователите трябва да влязат всички услуги, за които сега пациентите сами заплащат със собствени средства.

Москов коментира, че задачата е трудно осъществима и не се подкрепя от частните дружества, защото фактите показват, че само около 10% от хората в България са готови допълнително и самостоятелно да инвестират в здравето си.

“За целта е необходимо следващото управление да продължи политиката на това правителство за подобряване на ефективността при разпределянето на средствата в бюджета на НЗОК“, коментира Москов.

Споделяне

Още от България