Москва: Ако Асад напусне, това ще доведе до разпад на Сирия

Башар ал-Асад

Ако Башар Асад напусне поста президент на Сирия сега, това ще доведе до разпад на страната и това признават дори САЩ, заяви руският заместник-външен министър Генадий Гатилов в интервю за сп. "Шпигел", цитирано от ТАСС.

"Башар Асад е законен президент. Американците неведнъж са ни питали "Дайте да решим кой да управлява Сирия". С такива неща никога не сме се занимавали. Това трябва да решат самите сирийци", заяви Гатилов, според когото изборите от 2014 г. не са спрели конфликта в Сирия, защото е нараснала терористичната заплаха.

"Колкото и омразен лидер да е Башар Асад, около него все пак се сплотява значителна част от сирийското общество. Мнозина го подкрепят. Разбира се, той също така се бои за своята съдба и тази на обкръжението си. Ако напусне властта сега, Сирия като държава окончателно ще се разпадне. Днес дори американците приемат това", каза дипломатът.

"Те (САЩ) смятат, че сега не му е времето да се решава съдбата на Башар Асад. Сега трябва да се води борба с тероризма. Военната ситуация в някои места се е променила. С подкрепата на Русия сирийската армия значително е напреднала. Тя е освободила десетки населени места", заяви руският заместник-външен министър.

Гатилов окачестви като недалновидна политиката на Саудитска Арабия, Катар и други подкрепящи противниците на Асад страни. "Нужно е политическо договаряне", подчерта той.
"Трябва да запазим Сирия като суверенна държава. Не бива тя да се окаже раздробена. Преди в Сирия всички групи от населението съжителстваха прекрасно. Ако страната се разпадне, ще видим нещо подобно на ситуацията в Либия, където всички опити за помирение остават безплодни", каза Гатилов.

Той същевременно отбеляза, че правителството на Сирия е допуснало много грешки, след като са му се намесили външни сили. "Башар Асад можеше да предотврати ескалацията, ако беше извършил демократични реформи навреме. При отсъствието им обаче този конфликт продължи да се разраства. Това привлече вниманието на терористичните групировки и създаде за тях хранителна среда", каза руският заместник-външен министър.

Русия ще продължи да нанася удари по терористичните групировки "Ислямска държава" и "Джебхат ат Нусра" при всяко положение, дори и да се договори прекратяване на огъня в Сирия, заяви Гатилов.

"Смисълът на такова прекратяване на огъня е то да важи за тези, които реално са заинтересовани от започване на преговорния процес, а не за терористите", изтъкна той.

Западът не разполага с доказателства, че руските ВВС нанасят удари не само по позиции на ИД, а и по цивилни обекти, в частност по болници, заяви руският заместник-външен министър.

Той отбеляза, че редица неправителствени организации предоставят сведения за руски въздушни удари по граждански обекти, които не отговарят на действителността. "Вземете тъй наречения "Сирийски център за наблюдение на правата на човека" - това са хора, които си седят в Лондон и събират непотвърдени съобщения", посочи Гатилов.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?