Москва готви предложения към САЩ за уреждане в Украйна

Москва ще излезе с конкретни предложения към САЩ за изход от кризата в Украйна, съобщи външният министър Сергей Лавров.

Той уточни, че те вече са обсъдени с президента Владимир Путин.

"Ние подготвихме с участието на руския Съвет за сигурност наши насрещни предложения към САЩ. Целта им е ситуацията да бъде вкарана в рамките на международното право, вземайки предвид интересите на всички украинци без изключение", каза руският външен министър.

Лавров докладвал на президента Путин, че държавният секретар на САЩ Джон Кери е отложил посещението си в Русия, насрочено за понеделник. Той отбеляза, че на Кери е било предложено да пристигне в Русия за обсъждане на положението в Украйна.

"Предложихме му да дойде днес и мисля, че сме готови да го приемем. Той предварително се съгласи. В събота ми позвъни и каза, че иска малко да го отложим", обясни руският външен министър.

Лавров информирал президента, че по негово поръчение руското МВнР провежда консултации за положението в Украйна с чуждестранните партньори, които продължили цялата минала седмица.

По думите на Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС, участниците в тези консултации търсели "развръзки, които биха позволили заедно да помогнем за урегулиране на ситуацията в Украйна".

"При поредния кръг от двустранните контакти партньорите изказаха пожелание ние с американците да се опитаме да потърсим някакви подходи", добави Лавров.

Лавров каза още, че американските предложения към Русия за нормализиране на ситуацията в Украйна са били неприемливи, понеже са изхождали от концепцията за конфликт между Москва и Киев.

"Държавният секретар на САЩ Джон Кери миналия петък ми предаде документ, в който открихме концепция, която нас никак не ни устройва. Всичко беше формулирано в руслото на наличието на възможен конфликт между Русия и Украйна и в руслото на признаване на свършени факти. Нашите партньори ни предлагаха да се оттласнем от тази създадена от държавен преврат ситуация и да се предприемат стъпки, които те считат за необходими в тази обстановка", каза Лавров, цитиран от РИА Новости.

Очаква се в четвъртък германският канцлер Ангела Меркел да направи декларация на правителството за Украйна.

Говорителят на германското правителство Щефен Зайберт, цитиран от ИТАР-ТАСС, каза, че Меркел "интензивно работи над урегулирането" на ситуацията и призовала Русия да не пречи на създаването на контактна група за Украйна, в рамките на която Москва и Киев биха имали възможност да водят диалог.

"Ние искаме да вървим по пътя на преговорите и взаимното разбирателство, каза Зайберт, но също така предупреди, че "в случай на нужда сме готови и за действия".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят