Москва изпита свръхмощна вакуумна бомба

Москва изпита свръхмощна вакуумна бомба

Руската армия изпита нова вакуумна бомба, чиято мощност, според твърденията на военните, може да се сравни само с ядрените бойни заряди, съобщи в сряда ББС.

Заместник-началникът на генералния щаб на Русия Александър Рукшин заяви, че създаването на новия боеприпас не нарушава нито един от подписаните от Москва международни договори и прилагането му не води до замърсяване на околната среда.

“Резултатите от изпитанията на създадения авиационен боеприпас показаха, че той по своята ефективност и възможности е съизмерим с ядрения боеприпас”, каза Рукшин в репортаж за новините на Първи канал на руската телевизия и телевизия “Русия”.

В материала се казва, че създателите на новата бомба са нарекли своето творение “бащата на всички бомби”, по аналогия с американския вакуумен боеприпас, който получи неофициалното наименование “майката на всички бомби”.

По данни на журналистите, разработката на руските специалисти е четири пъти по-мощна от американската, а температурата в центъра на взрива е два пъти по – висока.

“Лунен пейзаж”

В ефира на руската телевизия беше показано изпитанието на новата вакуумна бомба.

На записа се вижда как руски свръхзвуков стратегически бомбардировач ТУ-160 хвърля бомбата на полигон, което предизвиква силен взрив. След това се виждат получените разрушения: повредена многоетажна сграда, обгорена земя, отломки от военна техника и камъни.

Принципът на действие на вакуумната бомба е в разпръскването над целта на специално горивно вещество, което предизвиква разрушаване.

“Основните разрушения са предизвикани от свръхзвуковата въздушна ударна вълна и невероятно високата температура, - се казва в репортажа на Първи канал. – Всичко живо просто се изпарява. Заради това почвата след взрива повече прилича на лунен пейзаж, но няма нито химически, нито радиоактивни замърсявания”.

Представител на научно-изследователския институт при руското министерство на отбраната Юрий Балико казва, че взривното вещество, използвано в новата бомба, има по-голяма разрушителна сила от тротила. По думите му, това е постигнато благодарение на нанотехнологиите.

“Това на свой ред позволява да се занижи изискването за точност, оттук идва поевтиняването – качество, което ни е необходимо в съвременните условия”, заявява Балико.

По думите на Рукшин, новото оръжие “ще ни осигури възможност да реализираме сигурността на държавата и в същото време да се противопоставим на международния тероризъм при всякаква обстановка и във всеки регион”.

“Няма пробив”

Същевременно, независимият военен кореспондент Павел Фингелгауер смята, че новата бомба е само увеличена версия на боеприпас, който вече е на въоръжение в Русия и не може да се говори за технологически пробив.

“Бомбите на основата на гориво са били изобретени отдавна, преди 40 години. Ако ние имаме например на въоръжение бомби, да речем, от 500 килограма, не е необходим никакъв технологически пробив, за да ги направим пет тона. Бомбите с голямо тегло също се използват отдавна. Още по време на Втората световна война американците измислиха “блокбъстър”, бомба, тежаща повече от шест тона”, твърди пред ББС Фингелгауер.

Друг военен експерт – кореспондентът на “Ежедневен журнал” Александър Голц предполага, че подобни бомби могат ефективно да се прилагат срещу точкови цели, например, военни ядрени обекти.

В руския вакуумен боеприпас, за разлика от американския, засега няма нова технологична система за насочване. “Тяхната бомба притежава свойствата на точно оръжие, тоест там има система за насочване чрез GPS”, допълва  Фингелгауер.

В Русия използването на GPS, според експерти, засега е невъзможно – руската навигационна система ГЛОНАС още не работи.

“За такава бомба е необходима цел, специална цел, тоест система от някакви бункери. Това оръжие не може да се прилага масово, това е безсмислено. За поразяване на цели на площадки е по-добре да се изсипят там по-голямо количество бомби от по-малък калибър”, разсъждава руският експерт.

Освен това, се предполага, че могат да възникнат проблеми с начините за доставка на новата бомба. “Такава бомба може да бъде хвърлена само от стратегически бомбардировач, например ТУ-160, а ние имаме само 14 такива”, допълва Павел Фингелгауер.

“Вече от 15 години сме прекратили серийното производство на каквито и да било авиобомби. И сега от арсеналите се използват все по-стари образци. Ако бяха направили изобщо производство на нови боеприпаси, и най-важното евтини, свръхточни – ето това би било сериозно постижение, защото ние сме загубили технологията за производство на каквито и да било бомби”.

Полетите на бомбардировачите

Авторът на репортажа на Първи канал, съобщи, че вакуумната бомба ще може да замени някои ядрени боеприпаси с малка мощност.

Наблюдателите разглеждат появата на съобщение за ново мощно руско оръжие като поредното свидетелство на намеренията на Кремъл да демонстрира на света своето могъщество.

През август руският президент Владимир Путин заяви, че страната възобновява постоянните полети на стратегическата авиация, в това число и на бомбардировачите ТУ-160 и по старите ТУ-95.

През 1999 г. руските военни заплашваха с използване на вакуумна бомба по време на операциите срещу сепаратистите в Чечения, обаче тези намерения предизвикаха протестите на международните правозащитни организации. Не е ясно дали такова оръжие е било употребено в Северен Кавказ.

Американската армия използва термобалистична бомба, която работи на подобни принципи, срещу движението на талибаните и Ал Кайда в планините на изток в Афганистан.

Споделяне

Още от Свят