Москва на газовия кран

"Газпром" е най-надеждният доставчик на природен газ в света, за което неотдавна напомни руският вицепремиер Игор Сечин. Също така надеждно "Газпром" затваря крана, когато у клиентите му възникнат проблеми с плащането или когато те се опитват да водят неправилна политика.

Думата политика в случая означава политика на предприятието, а онова, с което се занимава държавата (на която принадлежи "Газпром"), отговаря на целите на нейната собствена делова активност. И случайно всичко става по следната схема: когато съседна държава предприема нещо, което не съответства на високата политика в Москва, в далечния Санкт Петербург, в централата на "Газпром" откриват косми в чинията със супата. Или неплатени сметки.

В случая става дума за Беларус. "Газпром" настоява – и с право – че определени задължения трябва да бъдат погасени. Беларус настоява – и с право – че трябва да ѝ платят за транзита, а самата тя би искала да заплати съществуващия дълг със стоки. Това, че Минск не иска да взема пари на заем от банките и да им помага с помощта на нелоши проценти, е разбираемо. Още повече, че не е сигурно дали автократичния режим на Лукашенко би получил изгодни условия (разбира се, на Запад, в света на твърдата валута – къде другаде). Затова да се натисне Беларус съвсем не е трудна задача. Така че от понеделник в тази страна влиза по-малко газ.

Руското ръководство е ядосано на Лукашенко – той предоставя убежище на сваления от власт киргиз Бакиев, иска да създава икономически връзки със Запада, не играе по руската свирка, въпреки че неговият народ е принуден да се наслаждава на неговите собствени мелодии. И, ако за руските националисти украинците не представляват истински народ, то въобще няма за какво да говорим за беларусите. "Газпром" трябва да ги вкара в правия път.

Отдавна е време да се появят конкуренти на този концерн.

Споделяне

Още от Свят