Москва притиска Лондон за екстрадиция на Березовски

Москва притиска Лондон за екстрадиция на Березовски
Главният прокурор на Русия изпрати ново искане до Великобритания за екстрадиране на базирания в Лондон руски милиардер Борис Березовски.

Искането на Юрий Чайка бе мотивирано от изявленията на Бередовски в петък, че работи за свалянето на руския президент Владимир Путин.

Русия настоява британското правителство да лиши Березовски от статута му на политически бежанец.

"Насилствено взимане на властта е престъпление във всяка страна", заяви Чайка в изявление по телевизията.

Британското вътрешно министерство отказва засега коментар по случая.

Руският магнат получи политическо убежище във Великобритания през 2003 г. Срещу него руската прокуратура бе повдигала и обвинение за измама, за което Березовски твърди, че е политически мотивирано.

В интервю за британския вестник "Гардиън" миналия петък Березовски заяви, че руското ръководство може да бъде сменено само със сила. По-късно изпадналият в немилост при Владимир Путин милиардер разпространи изявление, с което разясни, че не подкрепя насилието, а просто е искал да каже, че при управлението на Путин изборите не са средството, което може да осигури демократична смяна на властта.

Лондонската полиция започна в петък разследване да установи дали изявленията на Березовски нарушават британските закони.

Същия ден британският външен министър Маргарет Бекет каза, че е запозната с изявленията на Березовски пред “Гардиан”, “очевидно призовавайки за насилствено сваляне на настоящото руско правителство”.

“Ние очакваме всеки, които живее или работи, или посещава Великобритания, независимо от статута му, да спазва нашите закони”, заяви министърът. Тя допълни, че вътрешното министерство се опитва да събере цялостна информация за коментарите на Березовски, за да може да направи цялостна преценка.

В понеделник говорителят на Путин Дмитри Песков писа в “Гардиан”: “Сега ние очакваме британските власти да преосмислят своето решение за даденото убежище на милиардера беглец”.

Песков цитира руския академик Андрей Пионтковски, които нарича Березовски “въплъщение на бандитския капитализъм”.

Песков пише, че Русия “повече не толерира ненаситното придобиване от персони на държавни активи”.

Богатството на Березовски се изчислява на 1,4 млрд. долара.

В миналото той беше партньор на бившия руски президент Борис Елцин, но стана една от първите мишени на удара на президента Путин срещу руските олигарси – предприемачи с добри връзки, които направиха баснословни състояния по време на приватизацията, а след това преминаха в самоналожено изгнание в края на 2000 г.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?