Москва ратифицира Бургас-Александруполис до май

Държавната дума на Русия (долната камара на парламента) може да ратифицира проекта за строителство на петролопровода Бургас-Александруполис до края на април. Това предаде в сряда РБК, ден след като мнозинството от гръцките  депутати одобри подписаното в началото на март в Атина споразумение между България, Гърция и Русия.

Вчера гръцкият парламент ратифицира документа с гласовете на двете основни политически сили - управляващата консервативна партия Нова демокрация и опозиционното социалистическо движение ПАСОК. Другите две парламентарно представени партии - Комунистическата и лявата коалиция се въздържаха от гласуване.

В България до началото на великденската ваканция на парламента, приключила вчера, споразумението не бе внесено. Очаква се неговото одобрение да се движи заедно с документа, подкрепящ другия балкански петролопровод –Бургас-Вльора. Засега срещу тръбата до Александруполис се е обявила само една парламентарно представена политическа сили – ДСБ.

Стартът на реализацията на руско-българо-гръцкия проект ще бъде даден веднага след ратификацията му от парламентите на страните-участници. По думите на гръцкия министър на развитието Димитрис Сиуфас се очаква това да стане в края на 2008 г. и проектът да бъде завършен в края на 2010 г.

Споделяне

Още от Бизнес