Москва реагира на поредните "подигравки с паметта на съветските воини"

Снимка: БГНЕС

Руското външно министерство реагира гневно на поредната анонимна акция срещу Паметника на Съетската армия в София.

Преди седмица монументът бе надраскан с червен спрей, като върху лицевата му страна бе изписан призив до общината за демонтажа му: "Махни този национален позор!"

Освен това бе задраскано посвещението "На Съветската армия освободителка от признателния български народ".

По този повод говорителят на руското външно министерство Мария Захарова не пропусна отново да изрази огорчението на Москва от факта, че София не взима мерки за недопускането на "подигравки с паметта на съветските воини, отдали живота си за спасението на човечеството от нацизма".

"В нощта на 4-ти беше извършен поредният акт на оскверняване на паметника на Съветската армия в София. Ние настойчиво призоваваме българското правителство да пресече зачестяващите в последно време случаи на вандализъм на монумента и да гарантира съхраняването му в духа на руско-българските договорености", заяви Захарова.

Монументът от години разделя обществото, като неведнъж е бил обект на вандалски и артистични акции. Руското външно министерство не пропуска повод да реагира с протестна нота, а Форум "България – Русия" обичайно организира почистването на паметника.

Споделяне

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?