Президентът Плевнелиев пред "Кориере дела сера":

Моята България ще бъде по-малко зависима от Москва

Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Италианският вестник "Кориере дела сера" публикува интервю с президента Росен Плевнелиев под заглавие: "Моята България ще бъде по-малко зависима от Москва", дадено по време на официалното посещение на българския държавен глава в Рим по покана на Джорджо Наполитано.

В обширно интервю за авторитетния италиански вестник, цитирано от БНР, Плевнелиев казва, че решението на България да се откаже от строежа на АЕЦ “Белене” е много смело, но правилно. Президентът обяснява, че още преди да бъде избран, е посочил като свои приоритети енергийната ефективност, диверсификацията в енергетиката и либерализацията ѝ.

Италианският вестник коментира, че желанието за диверсифициране на енергийните източници на страната ни е разбираемо. По думите на българския държавен глава, трябва да се промени фактът, че страната ни в момента получава газ по един единствен газопровод от руската компания “Газпром”. За да стане това, според него, е необходимо стратегическо виждане и концентриране върху качеството, а не само върху количеството и строежа на нови и нови съоръжения за производство на енергия. Стремежът е за пестене на енергия чрез саниране на старите панелни блокове, в които живеят 2.7 милиона българи.

Интервюто на президента завършва с апел Европейският съюз да подкрепи България да се интегрира в европейската енергийна мрежа за пренос на природен газ и да не позволи Русия да санкционира България, както това се случи по-рано с Украйна.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?