По-евтиният с 11% руски газ получен срещу ускоряване на "Южен поток”

АЕЦ "Белене” се трансформира в седми блок с опция за втори руски реактор, защото вървят по двойки

По-евтиният с 11% руски газ получен срещу ускоряване на "Южен поток”

Истински газов пазарлък се е разиграл по време на срещата в петък в Москва между шефа на "Газпром” Алексей Милер и българския министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, стана ясно по време на свикана в 22.30 часа пресконференция на премиера Бойко Борисов и Делян Добрев.

Отстъпката от 11 процента, обявена по-рано през деня от руската столица и важеща само от 1 април до края на годината, е получена срещу ангажимент от българска страна за ускоряване на проекта за газопровода "Южен поток”, който трябва да започне да се строи максимално бързо, за да избегне влизащите в сила от 1 януари 2013 г. нови изисквания на ЕС за достъпа до енергийните мрежи. В същото време не е разговаряно за условията на бъдещите доставки на "Газпром” след изтичането на сегашните договори в края на 2012 г.

АЕЦ "Белене” пък ще се трансформира с руска помощ в седми блок на АЕЦ "Козлодуй” с опция да се поръча втори реактор, защото блоковете вървят по двойки. Руската страна не била повдигнала въпроса за компенсации заради спирането на АЕЦ „Белене”, въпреки че ден по-рано руският енергиен министър Сергей Шматко твърдеше, че ще настоява да се изпълнят всички договорености по подписаните документи между двете страни, а в тях има и клаузи за неустойки при едностранно прекратяване на проекта.

Добрев замина за Москва с мисия да съобщи за решението на правителството и парламента за спиране на строежа на АЕЦ "Белене" и да преговаря за поевтиняване на газа. Първите разговори в тази посока се състояха при гостуването на Милер на премиера Бойко Борисов в София през февруари, като в петък бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков разкри, че сме поискали тогава с между 10 и 25 на сто по-евтин газ.

Руско мълчание за преговорите

От страна на домакините на Добрев - Милер, руският вицепремиер Игор Сечин и енергийният министър Сергей Шматко, обаче не бяха дадени никакви изявления, а и обикновено оперативните относно енергийните преговори на Москва руски медии не съобщиха нищо за резултатите от срещите.

Само енергийният анализатор на руското издание RusEnergy Михаил Крутихин коментира, цитиран от БНТ, че "козът тук ще бъде "Южен поток" и по-късно се оказа прав .

Първото предложение на "Газпром" беше за 4.5 % отстъпка, впоследствие - за 8 и 9 % и накрая стигнахме до 11 %, каза разказакъсно вечерта в петък пред журналисти в Министерския съвет Делян Добрев. В края на миналата седмица обаче шефът на обществения доставчик "Булгаргаз" Димитър Гогов обясни, че дори и "Газпром" да свали цените си от април, българските потребители няма да усетят това, тъй като регулаторът определи двойно по-ниски от исканото от  "Булгаргаз" повишение от 26 на сто. 

По повод сравнението на Борисов от сряда, че не може в Германия газът да струва 330 долара, а у нас 600, Добрев обясни, че цените в Германия били по-ниски, защото немски фирми инвестирали милиарди долари за търсене и добив на газ в Русия. Затова получават преференциални условия, но сравнено с останалите държави, на които "Газпром" продава газ, нашите цени не са по-високи от останалите, може би са едни от най-ниските, обясни министърът.

Колкото по-бързо сложим брояча на "Южен поток”, толкова по-добре

Борисов директно посочи,  че получената отстъпка е заради "Южен поток”. Ще осигурим бързи и съкратени срокове за изграждане на "Южен поток”, защото колкото по-бързо го пуснем и сложим брояча, толкова по-добре, каза Борисов и допълни, че с "Южен поток” и с проекта за газопровода "Набуко” България ще е ключова страна чрез разпределението на газ .

От думите на премиера стана ясно още, че България трудно може да разчита на диверсификация на газовите си доставки чрез междусистемните връзки със съседните държави. "Всички приказки за внос на втечнен газ от  Турция са глупости, а Гърция продава газопреносната си мрежа и "Газпром” прояви интерес да я купи. Тогава за каква диверсификация говорим”, заяви Борисов.

Той обясни още как ако се изгради газова централа на мястото на спряната АЕЦ „Белене”, никой не бил казал, че ще е руска. В същото време самият Добрев заяви в Москва, че от "Газпром” са проявили интерес към подобно бъдещо съоръжение и ще направят предпроектни проучвания.

Газовата централа може и да е катарска,  и да работи с румънски шистов газ

"Може да е и катарска, но ние няма да се задължим да купуваме тока ѝ, така както правителството на Иван Костов сключи дългосрочни договори за тока от ТЕЦ "Марица Изток 1” и ТЕЦ "Марица Изток 3" за тройно по-високи цени”, заяви министър-предсезателят.

"Ако румънците продават евтин шистов газ от „Шеврон”, има връзка, що да не го купуваме, след като тука го забранихме и сме толкова богати да го купуваме от Румъния”, заяви Борисов.   

Плащаме всичко дължимо за АЕЦ "Белене"

Страната ни се е ангажирала да преобразува проекта за строеж на АЕЦ "Белене” в седми блок на АЕЦ "Козлодуй” и да плати всичко, което дължи на Русия за работата ѝ по спрения ядрен проект. През април работни групи на НЕК и "Атомстройекспорт" трябва да уточнят за каква сума става въпрос. "Като се изчистят сметките през април, ще направим среща с руския премиер Владимир Путин, за да финализираме нещата”, каза Борисов.

Той обясни още, че реакторите по принцип работят по двойки и затова като стане напълно готов сегашният реактор за АЕЦ "Белене” и тъй като били почнали работите за 50 млн. евро по оборудването на втория реактор на спряната ядрена централа, може и да поръчаме втори блок.

По сметки на премиера Бойко Борисов НЕК има да плаща още 140 млн. евро за готовия реактор за АЕЦ "Белене". Сега Делян Добрев потвърди неофициалните информации, че НЕК не се е издължавала и за значителна част от работата на "Атомстройекспорт" по подготовката на площадката за строежа на ядрената централа. "За други дейности българската страна дължи още няколко десетки милиона", каза българският министър пред журналисти в Москва.

Без "Росатом” не можем да минем

Борисов призна също така, че "без „Росатом” за "Козлодуй” не можем да минем - нито за седми блок, нито за удължаването на живота на V и VІ блок”.  Той обясни как мястото на нови ядрени блокове било в Козлодуй, тъй като там има и специалисти, и хората са свикнали.

Като дойде и един лист от доклада на HSBC(британската банка, която трябваше да изготви анализ за рентабилността на АЕЦ "Белене”, стойността ѝ, цената на произвежданата енергия и евентуалните ѝ пазар, но решението за спирането на ядрения проект бе взето без това проучване – бел. ред), ще го предам на парламентарната икономическа комисия, обеща Борисов. Той коментира още, че дадените на HSBC пари "са нищожни на фона на милиардите за АЕЦ "Белене” и не важат”

Борисов още веднъж обясни как в телефонния разговор с Путин от понеделник му обяснил, че няма смисъл от ново удлъжаване на преговорите по проекта. "Говорим си - Имаш ли инвеститор - нямам, ти имаш ли инвеститор - нямам. Е, за какво си говорим тогава!?”, пресъздаде разговора Борисов.

"Затова предпочитам по този – той го нарече дружески, аз го наричам партньорски начин, да излезем от омагьосания кръг, в който се въртим от 33 години”, заяви още министър-председателят.

В хода на разговорите не е бил повдигнат въпросът за предявяване на претенции от руска страна за компенсации заради спирането на ядрения проект, за които руски издания твърдят, че се оценяват на 1 млрд. евро, стана ясно още след срещата в Москва.

Русия готви сметката на България за АЕЦ "Белене”

Под заглавие "Готви се сметката за "Белене" по-рано през деня руското издание "Комерсант" съобщи, че Русия обсъжда предявяване на претенции към България за над 1 млрд. евро. Според цитирани от изданието експерти пък предложеният от София алтернативен проект за изграждане на нов блок на съществуващата АЕЦ "Козлодуй” е икономически по-неизгоден и ще струва по-скъпо.

Вероятните неустойки, който България трябва да плати при отказ от АЕЦ "Белене” се коментират още от есента на 2009 г., когато стратегическият инвеститор в него – германската ЕрВеЕ (RWE), се оттегли и правителството на ГЕРБ реши да замрази проекта в търсене на друг инвеститор. Тогавашният министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков изчисли,че по договор неустойките може да стигнат до 800 млн. евро. В петък пред Нова телевизия Трайков коментира, че към днешна дата евентуалните претенции биха били са доста по-малки, тъй като част от договора вече е изпълнен, по него има плащания, а други предстои да се направят.

"Комерсант” посочва още, че строежът на нов блок в АЕЦ „Козлодуй” ще отнеме между 7 и 12 години и изграждането на отделен блок ще струва по-скъпо, отколкото ако са два. Освен това инфлацията по време на ваденето на разрешителните ще оскъпи допълнително новия енергоблок с 30-40 процента. При това положение строежът на седми реактор в АЕЦ "Козлодуй” ще излезе по-скъп от двата блока в АЕЦ "Белене”, смята източник на изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?