България очаква поевтиняване на руския газ до месец-два евентуално

И в нашата формула за цените след 2012 г. ще има частично отвързване от тарифите на петрола

България очаква поевтиняване на руския газ до месец-два евентуално

България започва преговори за намаляване на сегашните цени на руския природен газ и очакванията са до месец-два да има решение по този въпрос. Това съобщи пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след среща на премиера Бойко Борисов с президента на руската компания "Газпром" Алексей Милер, който пристигна в сряда в София.

Визитата на Милер последва информациите за дадената от "Газпром" отстъпка от 10 процента за германска, немска, словенска и турска компании, което накара част от българската опозиция да поиска от правителството на ГЕРБ да претендира за същото намаление на цената на газа в България.

Противно на някои очаквания, подобна или въобще някаква отстъпка по договорите с "Булгаргаз" в сряда не бе обявена.

След продължила час среща Милер си тръгна от Министерския съвет без да даде изявления, но в добро настроение, а Борисов не слезе да съобщи за резултата от разговорите. Това стори Трайков, който информира само, че двете страни са се разбрали да започнат преговори за намаляване на цените по сегашните договори и заяви известните вече планове инвестиционното намерение за строежа на "Южен поток" да бъде обявено през ноември, както и, че следващите договори с "Газпром" ще са без посредници.

“Имахме три теми на разговор с господин Милер по газовата проблематика, касаещи отношенията на “Газпром” с България – проектът "Южен поток", новите договори за доставка на синьо гориво и текущия договор", каза Трайков.

Сегашните договори с тримата доставчици – контролираните от "Газпром" компании "Овергаз", "Винтерсхал" и "Газпром експорт", изтичат в края на 2012 г. Постигнатата в сряда договорка е веднага да започнат преговори за "допълнително коригиране на цената, което разбира се трябва да е в посока надолу", каза Трайков. По думите му ангажиментът на шефа на "Газпром" е до един - максимум два месеца да има решение по този въпрос.

Това означава, че в най-лошия случай договорка за някакво сваляне на сегашната цена на газа ще стане ясна в края на април. Тогава обаче вече ще е влязла в сила новата цена за второто тримесечие на годината, за която "Булгаргаз" претендира, че трябва да се вдигне с 27 на сто, но крайната дума има Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Ако преговорите отнемат два месеца, то намалението на цената ще може да се усети чак от 1 юли. Ако пък приключат по-скоростно, може договореното намаление да влезе в априлските цени на газа, но по-скоро доколкото повишението да не е толкова голямо, колкото иска "Булгаргаз", но не е ясно какво ще одобри регулаторът.

"По бъдещите договори за доставка потвърдихме позицията си те да се сключат съответно принципните договорености от лятото на 2010 г., при които доставките, взаимоотношенията да са директно между “Газпром експорт” и “Булгаргаз” без посредници. Ценообразуващата формула да вземе предвид новите тенденции при изчисляването на цената. Това означава да има компонента за спотовата цена и като цяло да се намали връзката с нефтения пазар", каза още Трайков след срещата между Борисов и Милер.

България преговаря от три години за промяна във формулата за образуване на цената на газа след 2012 г., иска от "Газпром" гаранции за изпълнение на поръчките, както и възможност да търгува с част от доставяните ѝ от "Газпром" обеми. Все още обаче не е ясно какво е становището на руската компания по тези въпроси, както и какъв ще е срокът на новия договор. Първоначално се предвиждаше продължителността да е до 2030 г., но после започна да се обмисля той да е по-краткосрочен, за да се интегрират планираните бъдещи газови доставки от различни от "Газпром" компании чрез изграждащите се в момента междусистемни газови връзки с Гърция и Румъния и планираните със Сърбия и Турция.

Междувременно от "Газпром" посочиха, че Алексей Милер е разговарял и с шефа на "Булгаргаз" Димитър Гогов, с когото обсъдили перспективите за сключване на нов дългосрочен договор по доставката на руски газ в България.

"По "Южен поток" общата ни цел е да приключим предварителните дейности, така че да можем към ноември да вземем окончателно инвестиционно решение за българския участък", каза още Трайчо Трайков. Подобно намерение за целия маршрут на газопровода обяви Милер преди седмица, като целта е още през декември да започне изграждането на газопровода.

Докато в България вървеше визитата на Милер в Министерския съвет, от "Газпром" разпространиха информация, че през март ще бъде обявен търг за набиране на подизпълнители за строителството на българския участък на газопровода "Южен поток", предаде Лента.ру.

"През март дружеството "Южен поток България" ще обяви открит търг за избор на подизпълнители по работите за териториалното планиране, оценката за въздействие върху околната среда и подготовката на проектната документация на проекта", съобщиха от газовия монополист. От пресцентъра цитират Милер, според когото "в България много добре разбират колко е ценно за страната взетото решение за реализация на проекта "Южен поток" във варианта за максималната му мощност от 63 млрд. куб. м".

Срещата между българския премиер и шефа на руския газов гигант бе предшествана от посещение в началото на февруари на държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън, с която Борисов обсъди темата за забраненото у нас проучване за шистов газ. По-късно темата бе дискутирана и със специалния пратеник на САЩ по енергийните въпроси за Евразийския регион Ричард Морнингстар. Той обърна внимание и на това колко са важни за енергийната сигурност на страната ни изграждането на газовите връзки със съседните държави.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес