Кириенко: Отказът от "Белене" е "незначителна загуба" за "Росатом"

Брюксел: България сама решава как да осигури енергийните си ресурси

Кириенко: Отказът от "Белене" е "незначителна загуба" за "Росатом"

Възможният отказ на българските власти от строителството на АЕЦ "Белене” няма да доведе до съществени загуби за "Росатом", коментира ръководителят на корпорацията Сергей Кириенко в сряда по повод решението на българското правителство за отказ от проекта.

"При общия обем на поръчките на "Росатом” отказът от една атомна електроцентрала е незначителна загуба. Но за централата в Белене бяха изразходвани немалко време и сили. Разбира се, би било жалко, ако проектът не се реализира”, заявява Кириенко пред ИТАР-ТАСС.

По думите му позицията на Русия по въпроса е строго прагматична."Ако България реши да строи АЕЦ "Белене”, ние ще строим. Ако на България не е нужен този проект, то няма да го реализираме”, посочва ръководителят на руската корпорация.

 

Говорителят на "Росатом" Сергей Новиков заяви пред РИА Новости, че "не можем да общуваме с българските партньори през медиите и предпочитаме да изчакаме официалното уведомление за взетото решение".

 

Членът на парламентарната асамблея на Съвета на Европа Владимир Грачев коментира, че българският премиер Бойко Борисов така и не е вникнал в проекта за АЕЦ "Белене", за който е взел решение. По думите му изработеният реактор не може просто така да се мести от площадка на площадка, когато няма нито технико-икономическа обосновка, нито експертиза, нито проект за нов блок в АЕЦ "Козлодуй". Според експерта това означава, че реакторът за АЕЦ "Белене" ще е "под ключ" в близките 10 години.

 

Грачев оспори тезата на Борисов, че отказът да се строи централата е лихвата по кредита за проекта, след като руската страна е предложила схема, но която българският държавен бюджет въобще е бил изваден от процеса на финансиране на проекта".

 

"Всички дейности щеше да осъществява проектната компания, а дългът да се погасява от приходите от произведената електроенергия след въвеждането ѝ в експлоатация", обясни руският експерт.Брюксел: България сама решава как да осигури енергийните си ресурси

България, както всяка друга държава в ЕС, е в правото си сама да прецени как да осигури енергийните си ресурси, коментира пред БТА Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер по повод решението на българското правителство да прекрати проекта за АЕЦ в Белене и да изгради нов реактор в Козлодуй.

От екипа на комисаря заявиха, че България е свободна да прецени къде да изгради нов реактор или централа - в Белене, Козлодуй, или другаде на своя територия. От ЕК отбелязват, че лицензирането на проектите е отговорност на Агенцията за ядрено регулиране, съобразно принципите на европейските директиви за ядрена безопасност и управление на ядрените отпадъци.

По въпроса за внасянето на нови проекти в ЕК, от комисията отбелязват, че плановете трябва да следват четири процедури - оценка на въздействието върху околната среда; уведомяване за нов инвестиционен проект в областта на атомната енергетика, свързан с нови мощности, размествания или преустройство (по този въпрос мнението на комисията няма юридически обвързващ елемент, но трябва да е положително, за да може проектът да получи заем от Евроатом или Европейската инвестиционна банка); Евроатом да оцени дали има риск от радиоактивно замърсяване на водите, почвата или въздуха на друга държава от ЕС (срок на произнасяне от шест месеца след получаване на данните за проекта); декларация на основата на техническите характеристики, свързани с безопасността.

Няма краен срок за произнасянето на комисията по внесените проекти, уточни говорителят.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?