Русия поканена да участва в VІІ блок на АЕЦ “Козлодуй”

За неядрената част може да се търси друг изпълнител, инвеститор и партньор, каза Добрев

Русия поканена да участва в VІІ блок на АЕЦ “Козлодуй”

Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде изграден с участието на руската държавна компания "Росатом" и с произведения от нея за АЕЦ "Белене" реактор, но неядрената част от бъдещия блок може да бъде диверсифицирана и за нея може да има друг изпълнител, стратегически инвеститор и партньор. Това коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред журналисти във вторник, след като по-рано през деня зам.-шефът на "Росатом" Кирил Комаров съобщи, че неговата корпорация е поканена от българската страна за участие в проекта за нов ядрен блок край Козлодуй.

"Българите ни направиха предложение да разгледаме нашето участие в оборудването на седми блок на АЕЦ "Козлодуй", каза Комаров по време по време на провеждащия се в Русия международен форум “Атомекспо-2012”.

 

"Смятам, че, независимо от отказа на България от строежа на АЕЦ "Белене", нашето сътрудничество ще продължи и има перспективи за това", допълни той, цитиран от РИА Новости.

 

В края на март България реши да се откаже от проекта за строителството на АЕЦ “Белене”, а поръчаният и изработен от руската компания реактор да се инсталира като VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй". Още тогава премиерът Бойко Борисов заяви, че без руснаците няма да минем нито за този проект, нито за намерението на страната да удължи живота на двете работещи ядрени мощности в Козлодуй.

 

По-късно през деня министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев припомни пред журналисти, че намерението е VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" да се направи с реактора за АЕЦ "Белене" и това предопределя строежа на ядрения остров на централата с руски технологии. По думите му за неядрената част от блока може да се търсят други партньори.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?