МП: Четвъртият зам.-министър е назначаван неправомерно, но не по негова вина

Четвъртият зам.-правосъден министър Атанас Славов, който предстои да бъде назначен на поста от премиера Бойко Борисов, е поел неправомерно експертен пост във ведомството през 2012 г., но не по негова вина. Това става ясно от прессъобщение на правосъдното министерство, разпространено до медиите по повод публикации по тази тема.

От хронологичните данни, изнесени от ведомството, става ясно, че Славов е назначен в МП на 1 юни 2012 г. със заповед на бившия министър Диана Ковачева. В началото на т.г. обаче ведомственият инспекторат установява, че той не е трябвало да бъде допускан до конкурса, тъй като няма задължителния стаж от 5 години.

От министерството обаче подчертават, че преценката за назначаването на Славов е извършена от конкурсната комисия с председател тогавашният главен секретар на МП Елена Петкова, която е освободена от служебния министър Драгомир Йорданов, защото самата тя не е отговаряла на изискванията.

Настоящият правосъден министър Христо Иванов пък назначава Славов за свой съветник, след като встъпва в длъжност като служебен ръководител на ведомството на 21 август.

"За тази длъжност няма специални законови условия за стаж и професионален опит. Назначаването на г-н Атанас Славов е с оглед на неговата квалификация като преподавател по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" с десетки научни публикации в наши и чужди издания", обясняват от министерството.

"Доколкото разбирам нарушението при конкурсната процедура е допуснато от министерството, а не от Славов. Как това поставя неговата кандидатура в лоша светлина", попита риторично самият министър Иванов в сряда.

"Издигането на Славов за зам.-министър е инициатива на Реформаторския блок и вчера (вторник – бел.ред.) те ме помолиха да оттеглим тази точка от заседанието на Министерския съвет, тъй като имат да правят допълнителни обсъждания", каза още министърът, допълвайки, че "това е тема, която те трябва да си обсъдят по коалиционните канали".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?