МРРБ отхвърли данните за мъртви души в списъците за референдума

Като "некоректни" определи регионалното министерство изнесените от партията на Меглена Кунева данни за близо милион мъртви души в избирателните списъци за предстоящия на 27 януари ядрен референдум.

В неделя от Движение "България на гражданите" заявиха, че са открили разлика от над 950 хил. души, сравнявайки обявените избирателни списъци за допитването и извършеното последно преброяване.

От Министерството на регионалната развитие и благоустройството заявиха в понеделник, че разликата идва от това, че преброяването обхваща само намиращите се в страната жители, а списъците включват и лицата, живеещи в чужбина, които също имат право на глас.

Разликите в целите и методите при преброяването (това е анкетния метод) и при гражданската регистрация (вписване срещу документ) предполагат и разлика в данните, отчитани с различните методики, посочват от ведомството.

Преброяването на населението няма релация с избирателните списъци, тъй като същите не се съставят на базата на данни от преброяването, а въз основа на регистъра на населението, уточняват още от МРРБ.

"Мъртва душа” според твърденията на Движение „България на гражданите” би се оказал българин, живеещ или работещ повече от една година в САЩ например, поради което не е участвал в преброяването, не е отчетен от НСИ като жител на страната, но има законови избирателни права, дава пример ведомството. То пита при това положение трябва ли този човек да бъде лишен от право на вот, само защото някои партии го квалифицират като мъртва душа.

МРРБ припомня, че в чужбина живеят около 2 млн. българи, което не са обхванати от последното преброяване на населението, но имат право на глас.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?