МРРБ раздало бонуси на калпак за Димитровден

МРРБ раздало бонуси на калпак за Димитровден

Депутатът от БСП Румен Петков обвини регионалния министър Росен Плевнелиев, че е дал на администрацията си "13-та заплата под формата на извънредно трудово възнаграждение за празника на строителя“, който е на Димитровден.

"Цинично да се раздават заплати тайно в момент на криза и когато предстои 35 000 строители да останат без работа", коментира Петков в сряда по време на пресконференция в Плевен.

В отговор МРРБ обясни, че са раздадени бонуси не по-високи от една работна заплата и така е спазена традицията за Деня на строителя. Тази година бонуси са получили служителите на абсолютно всички дирекции, вместо само в определени, както било досега, уточняват от МРРБ.

"Голяма част от високо стимулираните до скоро служители се разследват в момента от прокуратурата за длъжностни нарушения. Затова е правилен единствено коментарът, че служителите в МРРБ са учудени, тъй като този път няма привилегировани, а има премии за всички", се казва в съобщение на ведомството.

По думите на Румен Петков раздаването на бонуси означавало, че предходното ръководство на министерството, което бе оглавявано от съпартиеца му Асен Гагаузов, е осигурило икономии и не са верни изявленията на министър Плевнелиев, че министерството е фалирало.

Средствата са осигурени от икономии от фонд работни заплати, съкращаване на разходите за управленския екип на ведомството, както и от прекратяването на фиктивни трудови договори, сключени от предишният министър, заявяват от МРРБ.

"Последното нещо, за което може да се говори е, че средствата за допълнителните възнаграждения са спестени от предходния министър на регионалното развитие и благоустройството. Напротив: предишният министър е оставил дефицит в размер на 52 млн. лв. и е сключил договори, за които няма осигурено финансиране в размер на 308 797 363 лв.", казват от министерството.

Плевнелиев е поискал от парламента да възложи на Сметната палата повторен одит и заверка на Годишния финансов отчет на МРРБ за 2008 г. и одит на финансовото управление за периода от 01.01.2008 г. до 30.09.2009 г.

"След приключване на проверката бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, ще има възможност да коментира резултатите и финансовото състояние, в което е оставил ръководеното от него министерство.", казват от ведомството на Плевнелиев.

Румен Петков съобщи още, че ще внесе питане към министъра и за това "как точно си представя засекретяването на трасето на автомагистрала "Хемус". В цял свят има редица законови изисквания по отношение на тези проекти, сред тях са общественото им обсъждане и изготвянето на оценка за въздействието върху околната среда, коментира Петков.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?