Мудис понижи кредитния рейтинг на Италия с две степени

Мудис понижи кредитния рейтинг на Италия с две степени

Международната рейтингова агенция Мудис понижи кредитния рейтинг на Италия с две степени, предадоха осведомителните агенции в петък. Като причина за решението са посочени опасенията, че влошаването на финансовите условия в Европа може да доведе до рязко оскъпяване на кредитите за третата икономика в еврозоната.

Мудис понижи кредитния рейтинг на Италия от A3 до Baa2 с аргумента, че рисковете за страната са повишени заради крехкото доверие на пазарите и опасността от пренасяне на фискалните проблеми в Гърция и Испания. Агенцията освен това отчете спадане на желанието на чуждестранните инвеститори да купуват италиански държавни облигации.

Понижаването на кредитния рейтинг е поредният удар за Италия, чиято икономика страда от мерките за строги икономии, наложени заради колосалния държавен дълг.

Мудис предупреди за влошаване на икономическите перспективи пред страната в краткосрочен план, за което свидетелстват отслабването на икономическия растеж и повишаването на безработицата. Агенцията прогнозира рецесия от 2 процента тази година, което ще направи по-трудно за Италия да постигне фискалните си цели.

Същевременно вследствие на влошаването на икономическата конюнктура, Мудис понижи максималния възможен кредитен рейтинг за италиански емитент на облигации от Aaa до A2.

Италия понесе този удар броени часове преди да се опита да пласира в петък средносрочни и дългосрочни облигации за 5,25 милиарда евро. Страната успя да пласира вчера краткосрочни облигации за 7,5 милиарда евро при по-ниски лихви.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?