"Мудис" понижи рейтингите на девет големи банки в Германия и Австрия

Международната агенция "Мудис" (Moody's) понижи рейтингите на девет от най-големите австрийски и германски банки заради увеличаването на рисковете, свързани с дълговата криза в еврозоната. Това се казва в официално съобщение от агенцията. Същевременно "Мудис" отбелязва, че като цяло икономиките на Германия и Австрия остават достатъчно стабилни.

Агенцията преразгледа рейтингите на шест германски кредитни институции. С една степен са понижени рейтингите на Commerzbank, DekaBank, DZ Bank, на регионалните Landesbank Baden-Wuerttemberg (LBBW) и Helaba. С две степени е намален рейтингът на регионалната банка Norddeutsche Landesbank (NordLB). "Мудис" съобщава, че има намерение да преразгледа оценката на най-голямата германска банка Deutsche Bank.

Що се отнася до австрийските банки, с две степени е понижен рейтингът на Erste Bank, а с една - на Raiffeisen Bank International и на UniCredit Bank Austria.

Експертите на агенцията отбелязват, че нестабилното състояние на тези организации е свързано до голяма степен с дейността им в страните от Централна и Източна Европа (особено в Унгария и Румъния).

Още през февруари тази година "Мудис" постави на преразглеждане рейтингите на 114 банки в страните от ЕС. През май агенцията съобщи за понижаването на рейтингите на 26 италиански банки, включително на UniCredit и Intesa Sanpaolo, а също и на 16 испански финансови организации, в това число на Santander и BBVA.

Икономиката на Германия - най-голямата в ЕС, се разглежда като най-устойчивата в региона. Доходността на германските държавни облигации в последно време е рекордно ниска, което свидетелства за надеждността на финансовото състояние на страната. Обратното - държавните облигации на Испания и Италия се търгуват с много висока доходност.

Споделяне

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?