Мудни чиновници изместиха корупцията като пречка пред инвеститорите

Мудността на държавна и общинската администрация е основна пречка за навлизането на чуждите инвестиции в България, заявиха във вторник Скот Позил, търговско аташе на САЩ у нас, и Валентин Георгиев, изпълнителен директор на Американската търговска камара в България, цитирани от БТА.

Макар че работата на съдебната власт и корупцията са "обичайните заподозрени" като пречка пред инвеститорите, през последните 2-3 години може да се каже, че те отстъпват пред липсата на активност на администрацията и пред дългите процедури за получаване на разрешителни и на лицензи, посочи Валентин Георгиев.

Въпреки кризата, интересът на фирмите членове на камарата за развитие на бизнес в България се увеличава. Нараства и интересът на държавните и стопански структури към дейността на камарата, посочи Стефан Иванов, вицепрезидент на камарата и представител на "Ситибанк" в България.

Валентин Георгиев препоръча държавата да свиква няколко пъти годишно консултативни съвети с представители на големите инвеститори, на които в работен порядък да се уточняват проблемите пред тях и начините за тяхното решаване.

Три милиарда долара са инвестирали в България американски фирми през последните 15 години, съобщи Иванов. Тази година се навършват 15 години от създаването на тази бизнес организация.

Приоритет за чуждите инвестиции в България са енергетиката и високите технологии. Банките и покупката на имоти вече са изчерпани като възможности за навлизане на големи чужди капитали, смятат в камарата.

Икономиката на страната няма да пострада, ако бюджетният дефицит достигне 4 процента от БВП, смята Стефан Иванов. По думите му страните от еврозоната имат среден бюджетен дефицит от 6 процента от БВП, а България има и предимството на нисък външен дълг, в рамките на 15 процента от БВП, и винаги може да потърси външно финансиране.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?