Мугабе приел да се оттегли като президент на Зимбабве

Робърт Мугабе

След като управляващата в Зимбабве партия даде на 93-годишния президент на страната Робърт Мугабе по-малко от 24 часа да подаде оставката си като държавен глава до 12 часа в понеделник, източници на Ройтерс съобщиха, че той се е съгласил и се подготвя изявлението за оттеглянето му, което ще осигури мирен край на фактически проведения военен преврат в страната от миналата седмица.

Очаква се оставката да бъде подадена в тв изявление до нацията в най-скоро време.

По-рано през деня в неделя Централният комитет на управляващата партия на Зимбабве Африкански национален съюз на Зимбабве-Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ) отстрани Мугабе от ръководството си и го заплаши с импийчмънт, ако не се оттегли доброволно. Новината съобщи след заседание на Изпълнителния комитет на партията министърът по киберсигурността Патрик Чинамаса.

Мугабе е отстранен от председателския пост на партията и заменен от Емерсън Мнангагва. Той беше вицепрезидент на Зимбабве, но на 6 ноември Мугабе го отстрани от поста му. Именно това постави началото на политическата криза в Зимбабве и доведе до намесата на военните.

Управляващата партия освен това взе решение да издигне Мнангагва за кандидат за президент на Зимбабве на изборите през 2018 г., предаде Франс прес.

Съпругата на Мугабе - Грейс Мугабе, бе отстранена от лидерския пост на женската лига към управляващата партия и изключена от партията. Изпълнителният партиен комитет я обвини в насаждане на език на омразата, на дух на разделение, както и в присвояването на роли и на правомощия, които не са ѝ били делегирани, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Според присъствали на заседанието Грейс Мугабе и други лица ще бъдат съдени.

Решенията на Изпълнителния комитет ще бъдат официализирани на специален партиен конгрес идния месец.

Парламентът на Зимбабве ще поднови работа във вторник и ако дотогава Мугабе не е подал оставка, още същия ден ще започне процедурата по принудителното му отстраняване.

Делегати на неделното заседание на Изпълнителния комитет съобщиха, че като заместник-председател на управляващата партия е бил отстранен Пелекезела Мпоко, който е втори вицепрезидент на Зимбабве, предаде Ройтерс.

Сред останалите изгонени от партията високопоставени нейни членове, приближени на Грейс Мугабе, са министърът на висшето образование Джонатан Мойо, министърът на финансите Игнасиус Чомбо, племенникът на Мугабе и министър на държавните служби, труда и социалното осигуряване Патрик Жувао, министърът на външните работи Уолтър Мземби и министърът на местното самоуправление, благоустройството и жилищното строителство Савиур Касукувере и др.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?