“Муудис“ понижи рейтинга на Великобритания заради плановете на Мей за Брекзит

“Муудис“ понижи рейтинга на Великобритания заради плановете на Мей за Брекзит

Рейтинговата агенция "Муудис" понижи с една степен оценката си за кредитния рейтинг на Великобритания след речта на премиера Тереза Мей пред европейски лидери във Флоренция.Там Мей обяви, че Великобритания няма намерение да търси оставане в общия пазар на ЕС, а Брекзит ще се осъществи окончателно през 2021 година. Тя даде да се разбере, че Лондон ще плати и всичките си задължения към съюза.

Според специалистите на агенцията плановете на правителството да намали дълговете бреме са дерайлирали и Брекзит ще повлияе тежко на икономиката."Муудис" лиши страната от най-високия инвестиционен рейтинг ААА през 2013г.Сега Великобритания има рейтинг Аа2.

От пика на финансовата криза през 2010г. досега бюджетният дефицит бе намален от около 10% на 2.3% от БВП. Но агенцията смята, че перспективите за публичните финанси значително са се влошили, тъй като правителството на Мей е смекчило усилията си за ограничаване на разходите, започнати от предшественика ѝ Дейвид Камерън и финансовия му министър Джордж Озбърн, съобщава “Муудис“, цитирана от “Дневник“.

От Лондон коментират, че оценките на "Муудис" за ефекта от Брекзит върху икономиката са остарели и че Мей е представила амбициозна визия за бъдещите отношения на Обединеното кралство с ЕС.

"Като гледам речта на Тереза Мей, не мисля, че тя съдържа нещо, което да ни накара да променим оценката си. През следващите няколко години имаме много по-малко доверие, че британското правителство ще успее да изпълни плановете си да намали дълговете - а говорим за изключително голямо дългове бреме - или да постигне някаква форма на споразумение с ЕС, която съхранява значителна част от правата, предоставени от членството в съюза", коментира Алистър Уилсън, управляващ директор за глобалния суверенен риск в "Муудис".

Решението на агенцията и мотивите към него едва ли ще помогнат на кабинета на Мей и на финансовия министър Филип Хамънд, които са под натиск да увеличат разходите в новия бюджет, чието внасяне в парламента трябва да стане през ноември.

"Муудис" смята, че ще бъде предложено значително повишаване на разходите заради поети политически ангажименти, а в същото време е изключително спорно, че подобрената събираемост ще компенсира съкращаването на данъци.

Поради това бюджетният дефицит ще остане в следващите години в рамките на 3-3.5% от БВП. Досегашните планове бяха до 2021-2022 година той да се свие под 1%. През 2019г. публичният дълг ще достигне около 93% от БВП, което означава, че страната остава една от малцината в Европа с растящ дял на дълговете.

Под бюджетния натиск от Брекзит икономиката ще се забави и от очакваните 1.8% през 2017г. темпото ще намалее до 1% догодина и не се очаква увеличаване за следващите няколко години.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?