Музеят на антична Сердика трябва да е готов през есента

Музеят на открито в центъра на София, официално известен като "Античен културно-комуникационен комплекс Сердика", трябва да е готов за 200 дни или в средата на октомври.

Втората част от проекта започна официално вчера, след като заради жалби срещу обществените поръчки за фирми, които да го довършат, се забави с около 2 години. В това време разкритите при строежа на столичното метро останки от антична Сердика стояха на открито, през миналото лято дори частично се наводниха в следствие на обилните валежи, а за да не се рушат, бяха опаковани в найлони. Наложи се и спешната им консервация през есента.

Възобновяването на работата стана в присъствието на вицепремиера Томислав Дончев, министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министъра на културата Вежди Рашидов и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Проектът се изпълнява от обединение, в което влизат "Пътища и мостове", "Пътстрой", "Финансгруп" и "Реставрация". Според министъра на културата Рашидов няма "фатално увредени" археологически артефакти след дългия престой на открито. Той не пропусна да обясни, че проектът се забавил заради бездействието на правителството на Пламен Орешарски.

Вторият и третият етап от проекта за т. нар. Ларго на София, обхваща двете археологически нива под бул. "Княгиня Мария Луиза" и пл. "Независимост" с обща площ 8000 кв. метра. Те трябва да бъдат свързани помежду си, като така ще се направи и връзка между подлеза "Сердика" и този до президентството. Частта на бул. "Мария Луиза" ще бъде открита, а върху тази на пл. "Независимост" ще бъде поставен стъклен купол.

Цялостният проект за разкриване, експониране и социализиране на находките Ларгото е финансиран с близо 16 млн. лв. от оперативна програма "Регионално развитие", втората фаза възлиза на около 10.5 млн. от тях.

При започването на втората фаза на проекта Рашидов възобнови и идеята за преместването на Националния исторически музей от сградата в Бояна в тази на ЦУМ в центъра на София.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?