Музикантът Юсу Н'Дур се кандидатира за президент на Сенегал

Известният сенегалски музикант Юсу Н'Дур обяви, че ще се кандидатира на президентските избори през февруари, съобщи Франс прес.

Той съобщи новината чрез своята радиотелевизионна група "Фютюр медиа" (Те Еф Ем). Н'Дур е също така президент на гражданско движение, създадено през 2010 г., с названието "Фекке ма си болле", което на националния език волоф означава приблизително "тук съм, затова участвам".

 

Той заяви, че за него е висш патриотичен дълг да предложи алтернатива на режима на президента Абдулай Уад, който пое властта през 2000 г. след 40 години социалистическа власт.

 

Още около двайсетина личности обявиха намерението си да се кандиатират. Конституционният съвет до края на януари трябва да се произнесе по валидността на кандидатурите. Първият тур е насрочен за 26 февурари.

 

85-годишният президент бе преизбран през 2007 за пет години и сега се кандидатира за още седем след промяна в конституцията, която увеличи мандата на държавния глава.

 

Интерпретацията на основния закон раздели политическата класа в Сенегал. Опозицията смята, че Уад е изчерпал двата си законни мандата и трябва да отстъпи властта, и го обвинява, че се опитва да предаде властта на сина си Карим.

 

Н'Дур отдавна участва в хуманитарни акции като посланик на добра воля на УНИЦЕФ. Той стана популярен с песента "Севън секъндс", която записа в дует с певицата Нене Чери през 1994 г. Световна известност му донесе своебразният му стил, съчетаващ сенегалска фолклорна музика със салса, джаз и хип-хоп.

Споделяне

Още от Свят