МВФ избира нов шеф до края на юни

Международният валутен фонд обяви, че от понеделник, 23 май, отваря конкурс за поста генерален директор, който ще продължи до 10 юни, предаде АФП.

Управителният съвет на МВФ е решил процесът по избирането на директор да завърши до 30 юни. Една от целите на международната институция е изборът на нейния началник да бъде направен "по открит и прозрачен начин, аргументиран от качествата на кандидатите".

В момента функциите на генерален директор на МВФ временно изпълнява заместникът на Строс-Кан - Джон Липски.

Германия и Франция ще издигнат кандидатурата на френския министър на икономиката и финансите Кристин Лагард, съобщи белгийската преса, като се позова на дипломатически източници, както и на интервю на германския финансов министър Волфганг Шойбле.

В него той определя Лагард като "перфектна" за тази длъжност и подчертава, че с нейната кандидатура Европа има най-големи шансове да задържи ръководната позиция във фонда. Шойбле добавя още, че е много важно Европа да говори в един глас "за" тази кандидатура, и да вземе бързо решение за издигането ѝ – още в следващите седмици.

55-годишната Кристин Лагард, която има юридическо образование, през 2007 г. стана първата жена-икономически министър на държава от Г-8, а през 2009 г. влиятелният вестник "Файненшъл таймс" я определи като най-добрия финансов министър в Еврозоната.

Междувременно бившият шеф на МВФ доминик Строс-Кан, който бе поставен под домашен арест в Ню Йорк, след освобождаването си вчера селдобед от затвора под гаранция, ще живее временно в сграда с апартаменти близо до Кота нула. Настаняването му в жилището, което първоначално бе уредило семейството му, се провали заради протестите на съседите срещу медийното нашествие.

Той ще остане временно в Долен Манхатън, докато семейството и адвокатите му намерят постоянно жилище до процеса, за който още няма насрочена дата.

Още по темата
Още от Свят

Защо Иван Гешев бе номиниран за главен прокурор?