МВФ намали прогнозите за растежа на България, очаква дефицит от 2.3% догодина

Международният валутен фонд (МВФ) намали прогнозите за икономическия растеж на България през тази и през следващата година, като в същото време очаква нулева инфлация през 2014-а година и запазване на процеса на понижение на българската безработица.

В есенния си доклад "Световни икономически перспективи"МВФ прогнозира растеж на БВП на България с 1.4% през тази година, което представлява спад с 0.2% в сравнение с прогнозата от април.

Очакванията са за ускоряване на икономическия растеж с 2.0% през 2015 година като и те са под априлската прогноза за повишение на БВП с 2.5% през следващата година.

В дългосрочен план МВФ запазва своята прогноза за повишение на БВП на България с 3.0% към 2019-а година.

Фондът очаква влошаване на фискалния баланс на България като прогнозира дефицит по текущата сметка от 0.2% от БВП през сегашната година, разширяване на дефицита до 2.3% през 2015-а година и до дефицит от 3.2% към 2019-а година.

МВФ прогнозира понижение на българската безработица през настоящата година до 12.5% от пика от 13% през 2013-а и понижение до 11.9% през следващата година, отбелязва БНР.

В доклада на МВФ се посочва още, че ако има прекъсване на доставките от Русия, това ще окаже най-голямо влияние в Украйна и в страните от Югоизточна Европа, които получават руски газ транзитно през Украйна - в частност, България и страните от бивша Югославия, разчитащи почти изцяло на руски газ и имащи само ограничен достъп до алтернативни газови източници.

Международният валутен фонд (МВФ) понижи леко и прогнозите си за растежа на световната икономика през тази и следващата година, най-вече заради по-слабия икономически растеж на Япония, Латинска Америка и Европа, съобщи Асошиейтед прес.

Световната икономика ще нарасне с 3.3 процента през 2014 година спрямо прогнозата за растеж от 3.4 процента, направена през юли.

За 2015 г. се очаква световният растеж да се ускори до 3.8 процента, което е с 0.2 на сто по-ниско равнище спрямо юлската прогноза.

Фондът изрази по-голям оптимизъм за икономиката на САЩ, прогнозирайки тя да нарасне с 2.2 на сто през текущата година спрямо предишната прогноза за растеж от 1,7 на сто. Прогнозата за 2015 г. остава без промяна – 3.1 на сто.

САЩ, Европа и Япония все пак могат да бъдат изправени пред години на вял растеж, освен ако правителствата не вземат мерки за ускоряване на икономическата активност, предупреди МВФ.

Организацията призна, че през последните няколко години често понижава прогнозите си и посочи, че това отчасти се дължи на по-бавния растеж в дългосрочна перспектива на развитите икономики.

"Световният растеж е умерен и малко по-слаб от прогнозираното през юли", се посочва в доклада.

Според експертите на Фонда растежът на 18-те страни от еврозоната през 2014 г. ще бъде едва 0.8 на сто, което е под очакваните през юли 1.1 на сто. Прогнозата за 2015 г. е понижена от 1.5 на сто до 1.3 на сто.

Икономиката на Япония ще нарасне с 0,9 на сто през 2014 година, посочва Фондът, който през юли прогнозираше растеж от 1.6 на сто.

За 2015 г. се очаква забавяне на растежа до 0,8 на сто след юлската прогноза за растеж от 1 на сто. Третата по големина икономика в света забави растежа си, след като през пролетта влезе в сила голям данък върху продажбите.

Без промяна остава прогнозата за икономиката на Китай - растеж от 7.4 процента за текущата година и 7.1 процента за 2015 година. За повечето страни подобен растеж би бил силен, но за Китай той ще е най-бавният от десетилетия, отбелязва АП.

Фондът понижи значително и прогнозата си за Латинска Америка и страните от Карибския басейн – 1.3 на сто през 2014 г. и 2.2 на сто през 2015 г. спрямо очакваните през юли съответно 2 на сто и 2.6 на сто. Данните до голяма степен отразяват икономическата слабост на Бразилия.

МВФ призова САЩ, Европа и Япония да запазят водещите лихви ниски, за да стимулират по-силно кредитирането, разходите и растежа. Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва също така да обмисли изкупуване на държавни облигации, ако това е необходимо за избягване на дефлация, препоръчват авторите на доклада.

Според Фонда САЩ и Европа би трябвало да спечелят от по-малкото данъчни увеличения и по-слабото намаляване на разходите през 2014 г. спрямо предходни години.

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ ще се въздържи от повишаване на водещите лихви до средата на идната година, прогнозира МВФ.

"Неизяснените инвестиционни перспективи" в Русия доведоха до забавяне на темпа на растеж още преди украинската криза, а тя пък още повече влоши положението", коментира днес главният икономист на МВФ Оливие Бланшар, цитиран от ТАСС. Икономическото оздравяване в света продължава, но то е слабо и неравномерно, допълни Бланшар

Споделяне

Още от Бизнес