МВФ очаква растеж от 5,4% в Централна и Източна Европа

МВФ очаква растеж от 5,4% в Централна и Източна Европа

МВФ е оптимист за перспективите за икономически растеж в Източна Европа и Русия - в първия случай благодарение на подобряването на състоянието на икономиката на еврозоната, а във втория - на поскъпването на суровините, предаде в четвъртък БТА, като се позовава на есенния доклад на фонда "Световни икономически перспективи". Докладът, в който се прави анализ на икономическото състояние в света и перспективите пред регионалните икономики, излезе в навечерието на есенната среща на МВФ в Сингапур и намери отзвук във всички световни информационни агенции.

Фондът очаква растеж от 5,4% в "нововъзникналите европейски икономики" през тази година след 5,5% през 2005 г. За 2007 г. прогнозата на фонда е за леко забавяне на растежа в региона до 5%.

Под "нововъзникнали европейски икономики" МВФ разбираЦентрална и Югоизточна Европа, балтийските държави и Турция.

Именно в Турция се очаква забавянето да бъде най-силно изразено, като растежът там през тази година и през 2007 г.ще достигне 5% спрямо 7,4% през 2005 г.

Централна Европа ще регистрира растеж от 5,2% през тази година спрямо 4,3% през миналата, а през следващата година темпото и там ще се забави до 4,6%, смятат анализаторите на фонда.

Силният икономически растеж в Русия ще продължи - МВФ очаква 6,8% нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през тази година и 6,5% през 2007 г.

Фондът повиши прогнозите си и за еврозоната

В есенния си доклад МВФ повиши прогнозите си за растежа в еврозоната през 2006 г. и 2007 г. съответно до 2,4% (спрямо 2% в предишната прогноза) и 2% (спрямо 1,9% преди), но призова ЕЦБ да не бърза с повишаването на лихвите.

Ако прогнозата на МВФ за растежа в еврозоната през тази година се сбъдне, това ще е най-високото ниво на икономически растеж там от 2000 г. През миналата година еврозоната отбеляза ръст от 1,3%.

Според експертите на МВФ инвестициите на предприятията в еврозоната ще останат големи, като тази тенденция ще бъде най-силно изразена в Германия. Потреблението на домакинствата обаче ще бъде по-умерено поради ограничения брой нови работни места и скромните увеличения на възнагражденията в еврозоната.

Сред рисковите за нейната икономика фактори МВФ посочва евентуалното продължаване на поскъпването на еврото спрямо долара и йената. Освен това, фондът призовава ЕЦБ да не повишава твърде бързо лихвите, които от края на миналата година досега нараснаха от 2 на 3%.

Растежът в американската икономика ще се забави

Растежът на американската икономика през 2007 г. ще бъде по-слаб от прогнозирания по-рано на фона на забавянето на жилищния пазар, като вероятно ще бъдат необходими още лихвени повишения, за да се държи инфлацията под контрол, се казва още в доклада на фонда.

Анализаторите на организацията прогнозират растеж от 2,9% в САЩ през 2007 г. вместо 3,3%, както се предвиждаше в пролетните ѝ прогнози. През тази година американската икономика ще нарасне с 3,4%.

Причината за понижаването на прогнозата за растежа презследващата година са очакванията на МВФ за по-нататъшно забавяне на нарастването на потреблението и инвестициите в жилища, тъй като жилищният пазар отслабва.

Въпреки забавянето на растежа, инфлационният натискзапочна да се засилва, се отбелязва в доклада. Според МВФ по-нататъшната парична политика на Управлението на федералния резерв (УФР) ще зависи от това какво ще говорят икономическите данни за баланса между рисковете за растежа и инфлацията.

Леко подобряване на ръста в Латинска Америка

През 2006 г. Латинска Америка ще регистрира икономически растеж от 4,75% в сравнение с 4,3%, предвидени по-рано, сочат още прогнозите на МВФ.

Като причина за силния растеж в региона фондът посочвасилното вътрешно търсене и високите цени на основните експортни стоки.

БВП на Бразилия - най-голямата латиноамериканска икономика - ще нарасне с 3,6% през тази година и с 4% през 2007 г.

В доклада МВФ открито критикува Венецуела и Мексико заради ниските нива на инвестициите им в енергийния сектор.

Повечето държави от региона ще имат излишъци по текущата сметка, с изключение на Колумбия.

Някои страни подновиха реформаторските си усилияслед финансовата криза в края на 90-те години и началото на това десетилетие, се посочва в доклада. МВФ призовава за засилване на търговията между икономиките в региона.

Корекция на прогнозата за азиатските икономики нагоре

Нововъзникналите азиатски икономики ще отбележат през 2006/2007 г. по-силен растеж от предвиденото по-рано, благодарение до голяма степен на бурния растеж на БВПна Китай и Индия, смятат анализаторите на МВФ.

Най-голямата в региона икономика - японската - като че ли най-накрая се измъкна от седемте години на дефлация и сега нараства със стабилно темпо, се посочва в есенния доклад на фонда за перспективите пред икономиките в света.

Все пак МВФ предупреждава, че рискът от повторно изпадане на Япония в дефлация не бива да се пренебрегва. В доклада се апелира към Банк ъв Джапан да бъде предпазлива в своята парична политика.

Нововъзникналите азиатски икономики, сред които са Китай, Южна Корея, Тайван, Сингапур и Индонезия, ще нараснат с 8,3% през тази година и с около 8,2% през 2007 г. Прогнозите за растежа и през двете години са повишени значително спрямо априлския доклад на МВФ.

В момента Азия е най-бързо развиващият се регион в света, за което най-голяма е заслугата на Китай (прогнозираният от МВФ растеж е от 10% за тази и идната година) и Индия (8,3% през тази и 7,3% през 2007 година).

МВФ призовава Китай да позволи на валутата си да поскъпне с оглед намаляване на излишъка по текущата сметка на страната. Така международната финансова институция засили натиска върху Пекин по този въпрос в момент, когато се очаква и американският министър на финансите Хенри Полсън да пристигне в Китай, за да обсъжда курса на юана.

Приходите от петрол ще тласкат напред растежа в Близкия Изток

Нарастващите приходи от петрол ускориха икономическия растеж в Близкия изток, а перспективите за развитие остават добри на фона на очакванията за запазване на високите нива на цените на петрола, се посочва в есенния доклад на МВФ в частта му за Близкия Изток и Иран.

Фондът очаква икономическият растеж в региона да достигне 6% тази година и да се забави до около 5% през 2007 година. В момента темпото на растеж в непетролния сектор е 8%, но повечето държави успяват да удържат растящата инфлация с помощта на фиксирани валутни курсове и отворени пазари на труда и продукцията, се посочва в доклада на МВФ. Иран обаче се бори с инфлация от 12%, отбелязват експертите на фонда.

Друга близкоизточна държава с мрачна икономическа прогноза е Ливан, където икономическият растеж е възпрепятстван от политическата несигурност и най-вероятно ще се забави значително през 2006 г. поради неотдавнашната война между Израел и Хизбула, прогнозира МВФ.

Африканските икономики с по-висок темп от средния за света

Африканските икономики ще продължат да нарастват с по-бърз от средния темп в световен мащаб за трета поредна година през 2006 г. и ще ускорят развитието си през 2007 година, предвижда МВФ.

Фондът обаче предупреждава, че паралелно с ускорения растеж има опасност да се разшири и пропастта между износителите и вносителите на петрол.

МВФ очаква през тази година Африка да отбележи икономически растеж от 5,4%, а през 2007 г. темпът да се ускори до 5,9%.

Икономическият растеж в Южна Африка се очаква да продължи да се забавя. Фондът очаква през тази година той да е 4,2%, а през 2007 г. да се забави до 4,0%. През 2005 г. той бе 4,9%.

В доклада си МВФ прогнозира също, че страните износителки на петрол ще отбележат икономически растеж от 6,7% през 2006 г. и 9,1% през 2007 година. В същото време очакваният растеж за страните вносителки за двете години е съответно 4,8% и 4,5%.

Световната икономика със силен растеж от над 5% през 2006 г.

Световната икономика ще отбележи силен растеж и през тази година, е общата оценка в есенния доклад на МВФ, публикуван в четвъртък.

МВФ повиши прогнозите си за растежа през тази и следващата година съответно до 5,1% и 4,9% в сравнение с 4,9% и 4,7% в предишния си доклад, публикуван през април тази година.

Съществува малка вероятност световният икономически растеж през 2007 г. да се забави до 3,25% или по-малко, се посочва още в доклада.

Ако прогнозата на фонда за тази година се сбъдне, 2006 г. ще бъде четвъртата поредна година на световен икономически растеж над 4%, който се дължи до голяма степен на силните нововъзникнали икономики като Китай и Индия.

Главният икономист на МВФ Рагурам Раджан предупреди, че особено във време на промени е необходима предпазливост и отбеляза, че не може точно да се изчисли до каква степен движещата световната икономика инерция зависи от растежа в САЩ.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?