МВФ понижи двойно прогнозата за растежа на българската икономика

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за глобалния икономически растеж през 2013 и 2014 г., като по-негативно е и очакването за България. В оповестената във вторник прогноза се посочва, че растежът на българската икономика през тази година се очаква да е 0.5 при 1.2%, прогнозирани през април, сочи прогнозата, цитирана от "Дневник".

За 2014 г. показателят е 1.6% вместо записаните в оценката от април 2.3%. В същото време институцията занижава и очакването си за ръста на потребителските цени. Очакваното им повишение през тази година е за 1.4 и 1.5% през 2014 г. При предишната прогноза тези показатели бяха съответно 2.1 и 1.9%.

Финансовият министър Петър Чобанов обяви наскоро, че правителството очаква растежът през следващата година да е 1.8%.

МВФ обаче запазва непроменени прогнозите си за безработицата в България. Така за тази година се очаква тя да е 12.4%, а през следващата леко да намалее до 11.4%. Според последните данни на Евростат безработните у нас към края на август са 13%.

В оценката на МВФ, който за шести път от началото на годината променя прогнозите си за глобалния растеж, България се посочва сред страните, в които има структурна безработица. В тези държави е необходима смела програма за реформи, за да се повишат заетостта и конкурентоспособността, препоръчват от фонда.

Споделяне

Още от Бизнес